ANGOLosok és NÉMETesek, ha van egy kutyám, ami lány, az akkor she/sie lesz? Vagy marad it/er?
Szóval angolban ugye a kutya az "it", de ha tudjuk róla, hogy fiú vagy lány, akkor már lehet róla úgy beszélni, hogy "he" vagy "she"? Pl. "her name is Lady"?
Illetve németben a kutya hímnemű, azaz der hund. Elvileg úgy kéne róla beszélni, hogy "er". Nem? De ha a kutya lány, akkor mondhatom, hogy sie/die?
Kb. ahogy a magyarban használnád az ő/ez változatokat.
Pl. egy amerikai ismerősöm she-t mond a kutyájára.
A németben, hogyha nem egy előbbi főnévre utalsz (der Hund), akkor - elvileg - lehetséges a megkülönböztetés. De a helyes az er. Ha hangsúlyozzuk a nemet, akkor kimondjuk egészen (die Hündin - szuka).
Az angolban csak természetes nem van. A hímnemet/nőnemet csak emberi lényekre, foglalkozásokra stb. használják.
Utolsó: könyörgöm, ne írj már olyat, amihez nem értesz, én sem kezdek el a németről okoskodni. Egyébként itt a kérdezőnek 2 példa a millióból: http://www.youtube.com/watch?v=YPFeRoRpYwk 1 perc környékén: 'Paddy is everybody's friend, he's such a good natured dog'.
Ha egy idegen, ismeretlen vagy képzeletbeli kutyáról beszélsz, az lehet 'it' Pl. A rottweiler is a big dog. Its coat is black. Itt nem egy konkrét egyedről van szó, hanem a rottikról általánosságban. Remélem, érthető.
Amikor elkezdesz beszélni a kutyádról, akkor egészen addig hímnemet kell használnod, amíg meg nem említed, hogy nőstény, vagy néven nem nevezed.
Például:
Ich habe einen Hund. Er ist Eine Hündin. Sie ...
vagy:
Ich habe einen Hund. Seine Name ist Susi. Sie ...
Angolban pedig eleve természetes nemeket használsz:
I have a dog. Her name is Susi. She ...
/6-os nagyon jól összefoglalta (ismét) a lényeget a német részről.
Kispalikee-nek meg üzenem, hogy igen: hibáztam. Általánosságban a némettel való különbséget akartam kihangsúlyozni. De igen, most neked volt igazad.
Majd az ógörögös, latin, német egyszeri anyámkínja válaszaim felpontozása után, amire soha b*dös életbe senki se válaszolna, kérem ide a lepontozást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!