Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A "metszeni" igének tényleg...

A "metszeni" igének tényleg az a felszólító módú alakja a metssze helyett, hogy messe?!

Figyelt kérdés
Ma tanultuk suliban (ironikusan nem magyarórán került elő) és a tanár mondta, hogy sok egyéb dolog mellett ezt is helytelenül használja a köznyelv. Hinnék neki, de valahogy képtelen vagyok ezt elfogadni, egyszerűen annyira idegennek és hülyeségnek hangzik... mindenkinek az áll a nyelvére, hogy "metssze" nem? Pl: "Azt akarom, hogy a szomszéd metssze meg a rózsámat". Most ezt úgy kéne mondani, hogy "Azt akarom, hogy a szomszéd messe meg a rózsámat."??
2009. nov. 5. 15:58
 1/10 A kérdező kommentje:
Ha lehet, akkor hozzáértők írjanak!
2009. nov. 5. 15:59
 2/10 anonim ***** válasza:

Számodra szokatlan, de gondolj a látszik igénkre.

"Tanár úr kérem, ne látssza meg a hibát!" vagy "Tanár úr kérem, ne lássa meg a hibát!" a helyes?

Ebben az esetben azt mondanád, hogy a lássa a helyes. Pedig ebben az esetben is, ahogy a metszik ige felszólító alakjában is MINDKETTŐ helyes.

Metssze és messe, látsszék és lássék pl.

2009. nov. 5. 16:14
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Ja azt elfelejtettem, hogy AkH. 32. konkrétan meg is nevezi, hogy a metszik igének mindkét alakja elfogadott.
2009. nov. 5. 16:14
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
A helyesírási szótár szerint mindkettő helyes.
2009. nov. 5. 16:15
 5/10 A kérdező kommentje:

Számodra szokatlan, de gondolj a látszik igénkre.

"Tanár úr kérem, ne látssza meg a hibát!" vagy "Tanár úr kérem, ne lássa meg a hibát!" a helyes?

Ebben az esetben azt mondanád, hogy a lássa a helyes. Pedig ebben az esetben is, ahogy a metszik ige felszólító alakjában is MINDKETTŐ helyes.

Metssze és messe, látsszék és lássék pl."

Nézd én nem vagyok szakértő, de álljunk meg egy kicsit:

"Tanár úr kérem, ne lássa meg a hibát!" a helyes?

Itt a lássa a LÁTNI igének a felszólító módú alakja nem?? Ilyen értelemben a látszani nem is használható mert nem cselekvő ige. Tehát amit te mondtál, az az, hogy megkéred a tanárt, hogy ne lásson meg valamit. DE a látSZANInak ehhez nincs köze! Azt meg nem úgy mondod, hogy "tanár úr kérem ne lássódjon!" Amit te hoztál fel, az ugyanaz, mint a futni ige (Fuss!)

2009. nov. 5. 16:23
 6/10 anonim ***** válasza:

Az elsőnek:

A lássa a lát ige felszólító módja. A látszik teljesen más jelentéssel bír. Felszólító módja (ha van ilyen) látsszon.

2009. nov. 5. 16:25
 7/10 anonim ***** válasza:
messe? ezt még nem is hallottam
2009. nov. 5. 17:26
 8/10 A kérdező kommentje:
Én se, épp ezért hihetetlen számomra.
2009. nov. 5. 18:58
 9/10 anonim ***** válasza:
A messe az ige régies formája. Olyan, mint a játsztam.
2009. nov. 7. 08:40
 10/10 anonim ***** válasza:
A messe elfogadott, de régies alak. Ha úgy tetszik, rendhagyó ige.
2009. nov. 14. 10:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!