Hyperszingularitást egybeírják magyarul? És y-nal vagy i-vel?
Szerintem elfogadják mindkét esetet.
De ha nem értesz valamit bontsd le a szótőre.
Tehát a Hiper-t, vagy a Hyper-t kell nézned.
Szerintem inkább hyper mivel angol, vagy latin eredetű és pl a kilométer és egy ékezet híján megyezik az angol kilometer szóval.
minek kellene lebontani a szótőre? teljesen felesleges amit írsz.
és itthon a hypermarket helyett is a hipermarket-et használjuk.
szóval hiperszingularitás.
Megmondom én: i-vel és egybe.
(De miért pont nekem hinnéd el?... :-)
Örök tanács: ha egyértelmű választ szeretnél egy kérdésre, ne a GYK-n tedd fel...
Jaj, de örülnék, ha az MTA-linket olyan esetekben küldenétek, amikor az tényleg segít. Sajnos az esetek többségében nem, vagy nem egyértelműen. Most is ez a helyzet:
---------------
Nézzük meg azt, hogy
"Helyes-e így?":
K:
hiperszingularitás
V:
„hiperszingularitás”: ismeretlen
Javaslatok: szingularitás
További információk a helyesírási szabályzatban
----
K:
hyperszingularitás
V:
„hyperszingularitás”: ismeretlen
Javaslatok: szingularitás
További információk a helyesírási szabályzatban
----
K:
hiper szingularitás
V:
„hiper”: ismeretlen
Javaslatok: hitper, hóper, hőper, hiperon, Ipper
„szingularitás”: helyes
----
K:
hyper szingularitás
V:
„hyper”: ismeretlen
Javaslatok: hóper, hőper, Perrey
„szingularitás”: helyes
---------------
Hát eddig nem lettünk okosabbak... Akkor nézzük azt, hogy
"Külön vagy egybe?":
K:
hiper szingularitás
V:
Javasolt alak: "hiperszingularitás"
na, eddig jó. de vajon miért van így? nézzük:
Magyarázat
A "hiper" melléknevet és a "szingularitás" főnevet egybeírjuk az alábbi szabály alapján:
Az olyan összetételeket, amelyekben a főnév minőségjelzője összetételi alakjában vagy jelentésében önálló szóként nem használatos, mindig egybe kell írni. [OH-111]
Remek. A "hiper" nem melléknév, hanem egy (görög eredetű) előtag. Gratulálok. De ha meg szerinte melléknév, akkor a korábbiakban miért nem ismerte fel?...
----
K:
hyper szingularitás
V:
Az Ön által megadott „hyper szingularitás” karaktersorozatot sajnos nem tudtuk értelmezni.
A „hyper” szó(elem) ismeretlen, javaslatok: hóper, hőper, Perrey
Na, ez már legalább stimmel ("nem tudtuk értelmezni") -- apró öröm, de már ezt is tudni kell értékelni...
---------------
Szóval van még mit csiszolni rajta...
Ez tényleg érdekes. De legalább tudjuk, hogy egybe kell írni. :-)
Kíváncsi lennék, ha ezt, amit ideírtál, elküldenéd az MTA-nak, vajon milyen választ kapnál?
Szerintem valami általános választ, kb. annyit hogy "Köszönjük észrevételét, a weboldal működése nem tökéletes, és – bár a "tökéletesség" csak egy elérhetetlen célként lebeghet előttünk – felhasználóink visszajelzései alapján folyamatosan javítjuk szolgáltatásunkat, és törekszünk azt minél pontosabbá, hasznosabbá és használhatóbbá tenni", vagy valami ilyesmit... :-) Nyilván van rá formalevél, hiszen rengeteg hibajelzést kaphatnak.
(Próbáld ki: küldd el, én is kíváncsi vagyok, mit írnak rá. :-)
Sokat tud, de – mivel nagyon jól is néz ki – még annál is sokkal többbet várnak el/néznek ki belőle az emberek, mint amennyire képes.
Amikor ezt a linket küldi valaki válaszul egy-egy konkrét problémára (pl. itt a gyk-n BW :-), akkor sajnos az esetek nagy részében (sőt, érzésem szerint a túlnyomó többségében...) nem segítene az MTA-gép válasza, vagy legalábbis kétségek között hagyná a júzert, illetve félreinformálná. (Ezt néha meg is írom itt.)
Egyrészt ismerni kell az helyesiras.mta.hu kolátait, ha használni szeretné valaki – másrészt ismerni kell a felhasználók korlátait, ha tanácsot adni szeretne nekik valaki...
B*sszus, ilyen hiperszakmai kérdésekkel ne bombázzátok az MTA helyesírást, nem fog tudni válaszolni. Benne van a "Hogyan működik" témában, hogy ilyennel nem érdemes zaklatni, nem fogja tudni.
Üdv:
egy fejlesztő
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!