Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Hyperszingularitást egybeírják...

Hyperszingularitást egybeírják magyarul? És y-nal vagy i-vel?

Figyelt kérdés

2013. szept. 18. 16:03
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
egybe és i-vel.
2013. szept. 18. 16:41
 2/11 anonim ***** válasza:

Szerintem elfogadják mindkét esetet.

De ha nem értesz valamit bontsd le a szótőre.

Tehát a Hiper-t, vagy a Hyper-t kell nézned.

Szerintem inkább hyper mivel angol, vagy latin eredetű és pl a kilométer és egy ékezet híján megyezik az angol kilometer szóval.

2013. szept. 18. 16:42
 3/11 anonim ***** válasza:

minek kellene lebontani a szótőre? teljesen felesleges amit írsz.

és itthon a hypermarket helyett is a hipermarket-et használjuk.

szóval hiperszingularitás.

2013. szept. 18. 17:01
 4/11 A kérdező kommentje:
most akkor kinek van igaza?
2013. szept. 18. 17:47
 5/11 BringaManó ***** válasza:

Megmondom én: i-vel és egybe.

(De miért pont nekem hinnéd el?... :-)

Örök tanács: ha egyértelmű választ szeretnél egy kérdésre, ne a GYK-n tedd fel...

2013. szept. 19. 11:27
 6/11 andreandi ***** válasza:
Nekik elhiheted...: [link]
2013. szept. 19. 13:13
 7/11 BringaManó ***** válasza:

Jaj, de örülnék, ha az MTA-linket olyan esetekben küldenétek, amikor az tényleg segít. Sajnos az esetek többségében nem, vagy nem egyértelműen. Most is ez a helyzet:

---------------

Nézzük meg azt, hogy

"Helyes-e így?":

K:

hiperszingularitás

V:

„hiperszingularitás”: ismeretlen

Javaslatok: szingularitás

További információk a helyesírási szabályzatban

----

K:

hyperszingularitás

V:

„hyperszingularitás”: ismeretlen

Javaslatok: szingularitás

További információk a helyesírási szabályzatban

----

K:

hiper szingularitás

V:

„hiper”: ismeretlen

Javaslatok: hitper, hóper, hőper, hiperon, Ipper

„szingularitás”: helyes

----

K:

hyper szingularitás

V:

„hyper”: ismeretlen

Javaslatok: hóper, hőper, Perrey

„szingularitás”: helyes

---------------

Hát eddig nem lettünk okosabbak... Akkor nézzük azt, hogy

"Külön vagy egybe?":

K:

hiper szingularitás

V:

Javasolt alak: "hiperszingularitás"

na, eddig jó. de vajon miért van így? nézzük:

Magyarázat

A "hiper" melléknevet és a "szingularitás" főnevet egybeírjuk az alábbi szabály alapján:

Az olyan összetételeket, amelyekben a főnév minőségjelzője összetételi alakjában vagy jelentésében önálló szóként nem használatos, mindig egybe kell írni. [OH-111]

Remek. A "hiper" nem melléknév, hanem egy (görög eredetű) előtag. Gratulálok. De ha meg szerinte melléknév, akkor a korábbiakban miért nem ismerte fel?...

----

K:

hyper szingularitás

V:

Az Ön által megadott „hyper szingularitás” karaktersorozatot sajnos nem tudtuk értelmezni.

A „hyper” szó(elem) ismeretlen, javaslatok: hóper, hőper, Perrey

Na, ez már legalább stimmel ("nem tudtuk értelmezni") -- apró öröm, de már ezt is tudni kell értékelni...

---------------

Szóval van még mit csiszolni rajta...

2013. szept. 20. 12:05
 8/11 andreandi ***** válasza:

Ez tényleg érdekes. De legalább tudjuk, hogy egybe kell írni. :-)

Kíváncsi lennék, ha ezt, amit ideírtál, elküldenéd az MTA-nak, vajon milyen választ kapnál?

2013. szept. 21. 00:39
 9/11 BringaManó ***** válasza:

Szerintem valami általános választ, kb. annyit hogy "Köszönjük észrevételét, a weboldal működése nem tökéletes, és – bár a "tökéletesség" csak egy elérhetetlen célként lebeghet előttünk – felhasználóink visszajelzései alapján folyamatosan javítjuk szolgáltatásunkat, és törekszünk azt minél pontosabbá, hasznosabbá és használhatóbbá tenni", vagy valami ilyesmit... :-) Nyilván van rá formalevél, hiszen rengeteg hibajelzést kaphatnak.

(Próbáld ki: küldd el, én is kíváncsi vagyok, mit írnak rá. :-)

Sokat tud, de – mivel nagyon jól is néz ki – még annál is sokkal többbet várnak el/néznek ki belőle az emberek, mint amennyire képes.

Amikor ezt a linket küldi valaki válaszul egy-egy konkrét problémára (pl. itt a gyk-n BW :-), akkor sajnos az esetek nagy részében (sőt, érzésem szerint a túlnyomó többségében...) nem segítene az MTA-gép válasza, vagy legalábbis kétségek között hagyná a júzert, illetve félreinformálná. (Ezt néha meg is írom itt.)

Egyrészt ismerni kell az helyesiras.mta.hu kolátait, ha használni szeretné valaki – másrészt ismerni kell a felhasználók korlátait, ha tanácsot adni szeretne nekik valaki...

2013. szept. 21. 06:44
 10/11 anonim ***** válasza:

B*sszus, ilyen hiperszakmai kérdésekkel ne bombázzátok az MTA helyesírást, nem fog tudni válaszolni. Benne van a "Hogyan működik" témában, hogy ilyennel nem érdemes zaklatni, nem fogja tudni.

Üdv:

egy fejlesztő

2014. júl. 29. 15:20
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!