Amikor idegen nyelvu filmet neztek azonos nyelvu felirattal, akkor megalltok szotarazni, vagy inkabb megprobaljatok kitalalni a szo jelenteset?
Figyelt kérdés
2013. szept. 18. 14:45
1/5 mustafa33 válasza:
Azonos nyelvűt nem szoktam nézni, de ha értem a beszédet is és a felirat nyelvét is, akkor az marhára zavar, mert kényszerít mindkettőt figyelni és akaraton kívűl regisztrálni az eltéréseket (mert vannak).
2/5 anonim válasza:
Ha jól érthetô a beszéd, akkor egyáltalán nem figyelem a feliratot, mert zavarhat ha eltér a beszélt szövegtôl. Ha a feliratot olvasom, akkor nem állítom meg a filmet szótárazáshoz. Ha fontos a szó, akkor többször elôfordul, és rá tudok jönni. Ha nem, akkor a film végén megkeresem a jelentését. Újra megnézve a filmet sokkal könnyebb megérteni, talán a feliratot sem kell mankónak használni.
3/5 anonim válasza:
Alapvetoen nekem jobban esik lenduletbol vegignezni a filemt, de van, hogy annyira kivancsi vagyok egy szora, ami fontos, es ugy erzem azonnal tudnom kell, hogy megallok szotarazni.
Es egyaltalan nem zavaro, hogy olvasom es hallgatom egyszerre, azert ez nem egy tul komplex feladat, szerintem nem kell hozza atlagosnal magasabb IQ.
Persze, ket tipus letezik tanulas szempontjabol: aki fullel tanul, es aki szemmel - vagyis olvasva. A fuleseknek lehet, hogy felesleges a felirat, a szemeseknek viszont maga a bolcsek kove!
4/5 Evele123 válasza:
Legutóbbi német film a "Wir können auch anders" volt és abban szerepelt egy olyan hülye kiejtésű bajor, hogy szinte semmit nem értettem belőle, mert csak morgott egyet és kiírták, hogy mit is mondott. Magamtól nem jöttem volna rá. Hasznosnak találom az idegen nyelvű filmet felirattal nézni, de csak olyankor figyelem a feliratot, ha nem értem a beszédet.
5/5 anonim válasza:
Nagyon ritkán állok meg szótárazni.Nem hiszem,hogy az jó taktika lenne.Mondjuk ha annyira tudod már a nyelvet,hogy csak 1-2 új szó van az egész filmben,akkor azt a párat lehet,hogy kiszótárazod (viszont akkor a feliratokat elhagyni:D),de ha több van,akkor élvezhetetlenné válik a film a sok szótárazástól.Én főleg azokat az új szavakat szoktam kiszótárazni,amit már több helyen hallottam,és így elkezd érdekelni a jelentése.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!