Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Milyen német szavak vannak,...

Milyen német szavak vannak, amiknek a végük: -euse, -age, -sis, -lein, -ma, -ett?

Figyelt kérdés
2013. szept. 9. 16:04
 1/4 anonim ***** válasza:
Menj fel a sztaki szótárra,és válts át a régire, ott még lehetett keresni "bármilyen egyezés" alapján. Tehát ha beírod, hogy euse, kiadja az összes szót, amiben szerepel ez a betűsor. Mondjuk ebből pont csak egy volt, a zsilip szó.
2013. szept. 9. 19:38
 2/4 anonim ***** válasza:

Fräulein

Kotelett

2013. szept. 10. 09:42
 3/4 webnyelv ***** válasza:

das Sonett, das Kotelett, das Kabinett

das Drama, das Dilemma, das Komma, das Thema, das Dilemma (ezek görög eredetűek)

das Fäulein, das Kindlein

die Basis, die Gastritis

die Etage (emelet, francia eredetű szó), die Bandage, die Hommage

Az -euse és -age végűek francia jövevényszavak a németben, így ezen a linken is érdemes keresgélni ilyen szavakat:

[link]

Bár én -euse végű német szóról nem tudok, ezen a linken sem találtam, ezek is francia jövevényszavak lennének, ha lennének. Egyébként a franciában ezek sokszor az -eur nőnemű megfelelői. -eur végűeket a német is átvett a franciából, de hogy nőnemű alakjuk is így van-e, azt nem tudom.

2013. szept. 10. 22:23
 4/4 webnyelv ***** válasza:
Érdekes egyébként, hogy a die Etage a franciában hímnemű, a németben nőnemű. Pedig a jövevényszavak általában megőrzik eredeti nemüket.
2013. szept. 10. 22:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!