Az olaszból miért vettük át a "sztráda" szótm a németből a "bahn"-t miért nem?
Tegnap mentem 2 kilót a sztrádán.
Tegnap mentem 2 kilót a bahnon.
Mindkettő jól hangzik. Miért az olaszt vettük át mikor a magyarok inkább az német dolgokat kedvelik?
"Tegnap mentem 2 kilót a sztrádán.
Tegnap mentem 2 kilót a bahnon."
Két ezer kilométert? Jól bírod...
:D
"Miért az olaszt vettük át mikor a magyarok inkább az német dolgokat kedvelik?"
Az hogy kedvelik egy kicsit túlzás! Ha majd a történelem tanulmányaid közben (ált. isk. 6. osztálya) eljutsz a 3 részre szakadt országig, akkor rájössz, hogy nem kedvtelésből használunk német vagy török szavakat!
Az olaszok nem nagyon szállták meg évszázadokra az országot...
:D
Na jó, a rómaiak is itt voltak, utakat is építettek, biztos tőlük maradt ránk a szó!
XD
Bahn... Hm, mintha lenne ilyen szavunk, mármint "bán", csak mintha mást jelentene. :)
Kedvelni a német dolgokat? A németek befolyása a műszaki nyelvre nem jelenti a kedvelésüket: "súbler", "vinkli", "holstok" és ezer más kifejezés - ezeket azért vettük át, mert jelentős volt a német anyanyelvű iparosréteg aránya, nem szimpátiából.
Ugyanaz, csak más tájegységen élünk. :P
Ugyanígy a peremezőgépet hívják ziknizőnek és ciknizőnek is. Na meg néha peremezőgépnek is. :D
A kultúrális elemek, mint amilyen a nyelv is, csereberélése nem ilyen szinten "logikus". Ugy is fogalmazhatnék, hogy sokkal komplexebb annál, hogy ilyen szinten "logikusan" megértsük, általában.
De például ilyeneket lehet tudni:
Az olaszokkal igenis voltunk egy országban: a habsburgok igencsak rátették a kezüket északi olasz földekre - talán Garibaldi ismerösen hangzik?
Nyilván az osztrákok egy csomó dolgot átvettek az olaszoktól, pl. a kávékultúrában biztos van egy csomó osztrák kifejezés ami olasz. Azt vettem észre, hogy bécsi fiatalok kismértékben de elkezdték használni a "pu tana" káromkodást, mert annyi ott tanuló dél-tiroli használta:) (dél tirol "ausztria erdélye", ha világos:)
Szoval nem lehetetlen, hogy a Strada szot is az osztrákoktól vettük at -a bökkenö az elmélettel, hogy nem használják :) de ettöl még lehet, h száz éve használták valamilyen értelemben.
Remélem segítettem;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!