Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Németesekhez lenne 2 kérdésem?

Németesekhez lenne 2 kérdésem?

Figyelt kérdés

1. A felszólító mód hogy van? Én csak E/2. személyben tudom, de a többiben hogy van? Leírná valaki nekem pl. a helfen igét felszólító módokban? Csak E/2.-nél nem írják/mondják utána, hogy "du", csak simán az igét?

2. Ugye der-er, die-sie, das-es. Ha van egy állatunk, pl. kutyánk, ami amúgy der Hund, és azt akarom mondani, hogy ő nagyon okos, akkor er-rel kellene mondani elvileg. De mi van ha a kutya lány? Akkor is er marad, mert hogy a hund az der, vagy akkor sie lesz? Tudom, hogy a lány kutya az Hündin, de még sosem hallottam ezt németektől. Használják egyáltalán, ha csak úgy a kutyáról beszélnek? Ha egy szukáról írok, akkor rá nem mondhatom, hogy hund? Csak hündin? Vagy mi? Vagy mondjuk ha nincs nőnemű megfelelője az állatnak? Egyszerűen csak 1 névelője van és kész, akkor mi van?

2013. júl. 27. 12:42
 1/5 anonim válasza:

1. T/1-ben és önözésben a főnévi igenév, és utána a személyes névmás, tehát helfen wir/Sie!

T/2-ben a nem tőhangváltós igék, pl a singen ragozott alakja kell személyes névmás nélkül. Tőhangváltósnál, mint pl a helfen hilf lesz személyes névmás nélkül (bár ebben nem vagyok annyira biztos).

2. Ha a Hund-ot használod, akkor mindenképp er, nemtől függetlenül szerintem, bár én ebbe még nem gondoltam bele.

2013. júl. 27. 12:57
 2/5 anonim ***** válasza:
2. Ha csak általánosságban kutyáról beszélsz, akkor der Hund, ha ki akarod emelni, hogy nöstény, akkor die Hündin, ha meg az a fontos, hogy kicsi, akkos das Hündchen.
2013. júl. 27. 13:00
 3/5 A kérdező kommentje:
Köszi! és a felszólító mód hogy van E/3. és E/1.-ben? A kutyánál nekem furának hangzik, hogy pl. Er heißt Lady. De nem tudom hogy van, lehet hogy tényleg így.
2013. júl. 27. 14:02
 4/5 anonim ***** válasza:

Ha már megszemélyesíted vagy hogy mondják akkor: Sie heisst Lady :)

Németben nincs felszólítómód E/1 és E/3 személyben, ez csak a magyar nyelvnek a sajátossága :) Ha már valami, akkor "Er muss das machen" vagy "Ich muss das machen"

2013. júl. 27. 15:40
 5/5 anonim ***** válasza:
Tehát felszólító mód. Ugye azt mondtad hogy e/2ben tudod akkor t/2 is majdnem ugyanaz csak annyi hogy egy t betűt kap a végére, és ugye nincs tőhangváltás tehát pl helfen e2 ben hilf mir mal (például) t/2ben helft mir mal és személyes névmást egyiknél sem használsz.t/1 és t/3 és önözésnél egy sima fordított szórendel kezded a mondatot pl Helfen Sie mir bitte, vagy Helfen wir? Akkor a felettem levő elmondta hogy e/1 meg e/3 ban nem létezik de ha felszólítani akarsz akk sollen segédigét használsz pl e/1 Soll ich helfen? e/3 Soll er dir helfen? De én pl T/1 ben is sollennel mondanám de a fáma fordított szórendel írja elő. A kutyákról meg annyit hogy tök mindegy hogy mondod értelmes mindenhogyan de általában nőnemű kutyákra sie-t mondanak attól függ hogy mennyire tiszteled az adott kutyát hogy sie-t mondasz rá vagy er-t
2013. júl. 29. 09:37

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!