Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Hány magyar szót ismer az...

Hány magyar szót ismer az átlag magyar ember?

Figyelt kérdés
jó, tudom, hogy néhányan csak egyet-kettőt (bammeg, kurvaanyád), de úgy mégis kb., hány szót használunk naponta?
2008. jún. 20. 13:26
 1/3 anonim ***** válasza:
96%
Azt mondják, hogy egy közepesen képzett ember kb. 8-9000 szót ismer, akik viszont szeretnek olvasni, ennek két-háromszorosát is ismerhetik. Az átlag "wazze-getszi-kötsög"-szókincsú, alacsony iskolázottságú emberek kb. 3-4000 szót ismernek (ez kb. egy középfokú nyelvizsga szóanyagának felel meg). Hogy ebből ki mennyit használ egy nap, az nagyban függ a tevékenységi körtől, az érdeklődéstől, a kapcsolatoktól.
2008. jún. 20. 13:36
 2/3 anonim ***** válasza:
92%
Én úgy tudom, az átlag aktív (használt) szókészlet kb 7000 szóból áll. A passzív (nem használt, de megértett) kb 15000. Az olvasásról csak annyit, hogy Arany János, ilyen szempontból (és sok másból is) legnagyobb költőnk műveiben kb. 35000 szót használt, bár ebben sok a különböző tájszó és nyelvjárási alak.
2008. jún. 20. 19:55
 3/3 Dandie válasza:
2012. jan. 27. 18:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!