Van itt olyan aki angolul és románul is tud valamennyit? Nektek is olyan, mintha a román nyelv egy kicsit régiesebb, bonyolultabb nyelvtanú angol lenne?
Angolul tanultam az iskolában (magyarországi vagyok) de mostanában gyakran járok ki Romániába és egy kicsit rám ragadt a nyelv. A román nyelvet nagyon olyannak érzem, mintha angol nyelv lenne, csak ilyen angol szemszögből régiesebb benyomás kelt meg bonyolultabb a nyelvtana.
Ti hogy érzitek, vettetek észre ilyesmit?
"A román nyelv (románul: limba română) az indoeurópai nyelvcsalád itáliai ágán belül az újlatin nyelvekhez tartozik"
"Az angol nyelv az indoeurópai nyelvcsalád egy nyelve, ezen belül a germán nyelvek közé tartozik, ám fejlődése során (a francia nyelven keresztül) jelentős újlatin hatások is érték."
wiki
Akkor onnan eredhet a hasonlóság, hogy mindkét nyelv indoeurópai, és hogy az angol hiába germán nyelv, de a szókincse legalább 60%-ban újlatin eredetű.
Találtam egy táblázatot, mely azt mutatja, hogy szókincsileg milyen egyezés van az angol és más nyelvek között:
Eszerint az angol és a román között 20% egyezés van, tehát a szavak egyötöde ugyanaz angolul és románul.
Hát nem tudom...én az angol és a román nyelvet is beszélem,de egyáltalán nem hasonlít egymáshoz.
Ez olyan mintha azt mondtad volna hogy a kínai nyelv hasonlít a románhoz.
Látom a kérdező nagyon érzékeny lélek és nem visel el ellentmondást. Szatirikusat meg egzáltalán.
pedig ha a hülyeég virítana ... ☺
Egyáltalán nem hülyeség én jó angol tudással, meg annyni latinnal ami úgy ragad az emberre, néha ki tudom hámozni az írott olaszt,vagy latint. Lévén a román latin eredetű, az angol meg ha nelvtanában nem is,de szókincsében erősen latinos ez nem akkora ostobaság.
Azért szerintem a román nem olyan mintha régies angol lenne sőt a régies angol még kevésbé hasonlít rá,de törvényszerű hogy találsz hasonlóságokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!