Valaki segítene angol nyelvtanban? Csak múltidőről lenne szó
Psycho was directed by A. H. - ez szenvedő szerkezet.
Magyarra fordítva (és nagyon kitekerve) így hangzana: a Psycho című film volt rendezve Alfred Hitchcock által.
Az angolban a szenvedő szerkezetet (a macska fel van mászva a fára és hasonlók) a létigével + az ige 3. alakjával fejezzük ki, vagyis
to be (a létige) megfelelő formája + az ige (amit használni akar az ember) 3. alakja.
Pl.
I was born in 1980.
The books were taken back to the library.
tehát az általad kérdezett mondatban a was után a directed nem múltidős alak, hanem a to direct 3. alakja. Ettől függetlenül a mondatod egyszerű múltidőben van, ezt a létige (was = to be múlt ideje) mutatja meg.
I washed the car - "sima múlt" - ha már befejezted, és mesélsz róla később
I was washing my car - "folyamatos múlt" - épp mostam a kocsimat...
I have washed my card - nem múlt, csak majdnem - már lemostam a kocsimat
I had washed my car before I went to the shop. - Lemostam a kocsimat, aztán boltba mentem.
és ne felejtsük el a folyamatos alakokat sem
I washed the car - "sima múlt" - ha már befejezted, és mesélsz róla később
I have been learning English for a year -egy éve tanulom az angolt - ez is "majdnemmult" vagyis peresent perfect csak a folyamatosa
illetve a past perfect folyamatos alakja:
I was tired because I had been running - fáradt voltam mert rohantam (még a múlt idejú fáradtság előtt történt)
Tényleg szenvedő szerkezet van a mondatban, annak ellenére, hogy többen múlt idővel jöttek elő. Az első válaszadó korrekt volt, bár nem írta oda, hogy mi a szenvedő szerkezet lényege: nem fontos, hogy ki követte el/csinálta az adott dolgot, a lényeg, hogy megtörtént. Ezért a by akárki-t nem is igazán használjuk, mert az egész szenvedőnek az a lényege hogy nem fontos, ki csinálta.
Képzése is úgy történik, ahogy leírták, annyivel egészíteném még ki, hogy a szenvedő mondat alanya mindig az "aktív" mondat tárgya.
Pl: I washed the car. Lemostam az autót.
The car was washed (by me)
Remélem, segítettem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!