Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A nyelv (és a beszéd) korlátoz...

A nyelv (és a beszéd) korlátoz vagy szabadságot ad?

Figyelt kérdés
2013. máj. 21. 21:33
 1/7 anonim ***** válasza:

Korlátoz, mert elzár a többi, anyanyelveden kívüli néptől. És rengeteg esetben a szókincsek eltérnek, azaz hiányoznak egyes szavak egy nyelvből, sőt értelmetlen a létük a másikban.

Ez persze nem igaz, ha csak egy nyelv létezik.

2013. máj. 21. 22:42
 2/7 anonim ***** válasza:

Korlátoz, mert a koncepció-mániás világunkban mindenre címeket és neveket aggatunk, minden érzést és tapasztalást kategóriákba csomagolunk, hogy aztán elmesélhessük másnak vagy leírhassuk. Igy minden tapasztalás csorbul, ha megpróbáljuk szavakba önteni.

pl. látok egy gyönyörű napfelkeltét/meghallgatok egy szép zenét -> ébreszt bennem ezer érzést -> megpróbálom elmagyarázni Neked, hogy miért fogott meg -> te már csak egy lecsonkított verzióját kapod meg a dolognak, mert elveszett a "fordításban" a lényeg.

2013. máj. 21. 23:16
 3/7 gömbicica ***** válasza:
36%

Szia :-) a válaszadók másképp értelmezték a kérdésedet, mint ahogy én.

Az, hogy én MAGYAR vagyok, engem büszkeséggel tölt el. Az, hogy magyarul beszélek, és esetleg más nem érheti, mert nincs rá pl. jó fordítás nem jó, mert nem tudja átadni az adott értelmet.Olyan gazdag szókincsű, olyan szép nyelv a MAGYAR, eszembe nem jutna, hogy korlátoz, vagy szabadságot ad.

Most az eurovízió jutott eszembe. Van aki nyálasnak, van aki borzalmasnak, van aki nagyszerűnek ítélte meg Alex dalát. Próbáld már meg azokat a szavakat lefordítani nyelvekre. Azokat a mondatokat. Mi magyarok értjük mit akart mondani, a szavak maguk is dallamukkal (nem zenei hangra gondoltam) jelzik. Egy külföldi ezt soha nem fogja megérteni.

Az, hogy több nyelv ismerete van birtokodban biztosan szabadság. Ha igy gondoltad :-) Üdv. Edit

2013. máj. 22. 08:34
 4/7 anonim ***** válasza:

Korlátoz is és szabadságot is ad. A beszéd hiányában még rosszabbul tudnál kommunikálni. Ha a nyelvet tekintjük, akkor még súlyosabb a helyzet, mert nélküle még tudomány sem lehetne.

Ha a gondolkodást tekintjük, akkor tudunk nyelvileg is és nem nyelvileg gondolkodni. Ez a kettő egymás mellett létezik, és támogatja egymást. Vannak, akik az egyikben jobbak, és vannak, akik a másikban. Sajnos a mi világunk nem kezeli a helyén őket.

2013. máj. 22. 18:12
 5/7 Andaolo válasza:

Nem vagyok nyelvesz, de mint gyermeket kulfoldon nevelo anyuka sokat foglalkoztam gondolatban a nyelvek temajaval.

A nyelvtudas - szabadsagot ad, egy masik vilagot nyit meg elotted. Ugyanigy az is szabadsagot ad, amikor egy masik kulturaval ismerkedsz meg. Ilyenkor erted meg azt, hogy nem csak egyfelekeppen lehet gondolkozni a dolgokrol. Az egydimenziobol atlepsz a tobb dimenzioba.

Mikor csak egy nyelvet ismersz, egy kulturaban elsz, ugyanezt sokkal nehezebb megtenni.

Mert egy nyelv behatarol.

Az a hozzaszolo, aki arrol beszelt, hogy nem tudjuk kifejezni a latott, hallott elmenyeinket szavakkal - valoszinuleg sosem tanulta meg a kolteszetet szeretni. Egy nyelv - nemcsak a mi gyonyoru Magyar nyelvunk - tokeletesen alkalmas arra, hogy erzeseinket, gondolatainkat kifejezze.

Szine, illata, hangja van, sokszor szinte tapinthato.

Aki nyelvenek mestere, az szabad.

2013. máj. 22. 23:27
 6/7 Annta ***** válasza:
Mindkettő. Az élet és a halál a nyelv hatalmában van, s ki-ki amint él vele, vagyis használja, úgy veszi annak jutalmát. Ha igazat és jót beszélsz, abból jó származik neked, ha negatív dolgokat mondasz ki magadra, sorsodra, az árt.
2013. máj. 24. 08:48
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek. Nagyon sokszínű válaszokat adtatok, és mindegyikben ott az igazság. Leginkább nekem az utolsó megszólaló válasza tetszett. Szerintem is a beszéd egyfajta lehetőség, a kulcs itt is, mint sok más kérdésnél, abban rejlik, hogy mire használnád. És sokszor egy korlátozott nyelvhasználatú ember sokkal több igazat és hasznosat mond, mint egy "tudós".
2013. máj. 25. 10:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!