Milyen Japan? Nyelvet nehez megtanulni, mert ahogy eddigi animekbol hallotam eleg nehez lehet a kiejtes es a szavak is.
Esetemben pont fordítva van mit az átlagnál. Én először szerettem meg a japán kultúrát, nyelvet stb és csak után az animét, mangát :D
A nyelvtanukról sokat nem tudok. Valami olyasmit talán hogy a kérdések végén általában ott van a "ka". 1-2 kérdést. szót, kifejezést ismerek,de az édes kevés lenne. Majd hívok magammal egy tolmácsot :D
Én csak a nyelvről tudok beszélni, mert igazán csak az érdekel engemet...
Ahogy írták a kiejtéssel szerintem lényegében nem lehet bajod. Alapvetően fonetikus írása van (mármint persze a szótagírásra értendő ez) és nincs túl sok hangja, ezek a magyar nyelvben is megvannak (l/r közti és h/f közti hangjuk jelenthetne problémát, de gyakorlatban, ha r-nek és f-nek ejted akkor az úgy tökéletes). Az, hogy nehéznek hallatszik az csak annyit jelent, hogy még nem beszéled a nyelvet.
Szerintem az igeragozás se nehéz. Jó lehet, hogy sok alak van, de ezzel szemben két fajta ige ragozás van és az igealakok közül csak kevés olyan, ahol maga az igealak is megváltozik, a legtöbb csak abból áll, hogy mögé raksz egy szót/kanjit. (Igazából segédigés/segédfőneves igealak van sok, ami csak annyiban különbözik a többi nyelvtől, hogy az ige mögé rakod)
Kivétel alig van, így ráadásul halál egyszerű megtanulni azt a pár ragozást.
Bár valóban sok alakjuk van tiszteletességtől függően, de a ragozást nem nehéz megtanulni csak gyakorolni kell, hogy ez természetesen jöjjön.
Persze sokban nagyon különbözik a többi nyelvtől, ami részben nehézséget is jelent, de részben viszont annál inkább érdekessé teszi a nyelvtanulást.
Ami nekem kimondottan nehézséget jelent az a tengernyi ige, amik ugyanazzal a kanjival íródnak és kicsit más az igealakjuk, de jelentésük nagyjából ugyanaz. Szótárokból nem nagyon lehet kibogarászni, hogy mi a kölünbség a kettő között. Ráadásul sokszor egy igének sok jelentése van, máskor a mi igénkre van két valami alapján elválasztott ige. A do/make, hogy milyen főnévvel milyen ige áll a japánban is előjön (utsu, kakeru, tsuku) és az is elég furcsa tud lenni az elején, de egy idő után szerintem logikussá válik.
Aztán az is főként a kezdetben egy nehezítés, hogy a számok ismerete nem elég, valamit megszámolni csak számlálószavak segítségével lehet, azokból meg tengernyi van.
Összeségében nem gondolnám, hogy sokkal nehezebb lenne, mint például egy német. Persze ha nem lennének a kanjik, azokkal kell foglalkozni rendesen. Magukat a kanjikat megjegyezni egy idő után már nem olyan nehéz, de viszont a kanjik közti árnyalati különbség, a kanjik sok-sok olvasata, egy-egy kanji közti minimális különbség (矢 vs 失) elég sok gyakorlást igényel. [Meg elég nehézkes néhány kanjit 1 kockába rajzolni úgy, hogy látható is legyen]
Úgy tudom, elég zárkózott társadalom a japánoké.
A nyelvben talán a kanjik észben tartása nehéz, sokat kell ismételni. És a ragozás, meg az udvariaskodás, én ha kijutnék Japánba, folyton azon aggódnék, hogy elég udvarias vagyok-e..
Időjárás..Japánban is megvan a 4 évszak, az ország déli részén az éghajlat szubtrópusi monszun, tehát van egy esős évszak is. Az északi rész pedig már a mérsékelt övezetbe tartozik, itt télen több hó esik, és hidegebb van. A nyarak párásak, melegek, a telek enyhék (inkább a szubtrópusi területen). Ha jól emlékszem ilyen az éghajlata.
Sajnos egy európai elég nagy eséllyel marad kívülálló. Kedvesek az idegenekkel, de ez csak udvariasság. Elég zárkózott társaság, ha 1-2 igazi barátot találsz akkor elég nagy szerencséd van. Persze vannak nyitottabb japánok is, de ők is sokszor nem mernek szóba állni egy európaival.
Igazi barátokat, szerelmet találni nem könnyű és ehhez nem elég a "rendes" tanulás, közel anyanyelvi szintű nyelvismerettel kell rendelkezni, akkor nagyobb valószínűséggel fogadnak be.
Persze ha lesznek ott más külföldiek is akkor más a helyzet, mert ha sok a külföldi akkor lehet az adott intézményben már "hozzájuk szoktak".
Sok múlik még a viselkedéseden.
Az ételeknek megvan a maga ízviláguk, tehát ha nem vagy hozzászokva, akkor furcsa lesz megszoknod. Az időjárást már elmondta az előttem szóló, tehát ezt nem ragoznám tovább.
Én a nyelvet tanulom már hosszú ideje és ha van eszed, akkor nagyon könnyű. Sok sikert ^^
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!