Mit jelent ez a mondat? (Francia)
"Vies miniatures, un monde miniature."
Apró életek, egy apró világ.
Biztos vagy benne, hogy nincs a mondatban a "dans" szó? Mert akkor úgy lehetne fordítani, hogy "Csöpp életek egy apró világban" vagy "Kicsinyes életek egy kicsinyes világban." Nagyon függ attól is, hogy mi van előtte és utána. Nem tudnád bemásolni?
"Csöpp életek egy apró világban"
Ez nagyon aranyos. :)
Leírnád nekem hogy van az egész mondat franciául?
Vies miniatures dans un monde miniature lenne a csöpp életek egy csöpp világban, ha jól tudom.
Egyébként a 2. válasza helytálló, az egyes pedig nem tudom mi a francnak kommentál egyáltalán, a google translate működése óta nem adott még pontos választ, és ráadásul mindenki más is tudja, hogy létezik...
Kedves kérdező,
A "Vies miniatures, un monde miniature." jelentése, tehát az egész mondaté az, amit leírtam, de lehet válogatni:
Csöpp életek, egy apró világ (Ez mondjuk inkább műfordítás, hogy ne ismétlődjenek a szavak.)
Kicsiny életek, egy kicsiny viág.
Miniatűr életek, egy miniatűr világ.
Írtam, hogy az előtte vagy az utána szereplő mondatokra is szükségem lenne ahhoz, hogy lássam, milyen értelemben használják ITT. (Többféle keresőben néztem meg, de ezt az idézetet nem találtam.)
Ha az írő pejoratív vagy szatirikus értelemben használja ezt a mondatot, akkor "kicsinyes (kicsinyke) életek, egy kicsinyes (kicsinyke) világ."
Kértelek, hogy nézz utána: nem matadt ki véletlenül a "dans" szó az idézetből?
A "miniature" szónak rengeteg magyar jelentése van, mint ahogy a magyar "kicsi/kis" szónak is rengeteg szinonímája létezik.
Ezért lenne fontos a szövegkörnyezet! Nem tudnád valahonnan kiírni?
Magyar szinonímák a miniatűrre, mint jelzőre:
apró, pici, pöttöm, parányi, jelentéktelen, kicsi, pindurka, pindúr, picike, picurka, iciri-piciri, pinduri, piciny, kicsiny, csöppnyi, aprócska, pirinyó, mütyűr, csepp, kicsinyke, csekély, mini.
A francia szinonima-szótárban meg mindjárt 99 alakot találtam!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!