Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Vajon milyen eredetű szó a hurrá?

Vajon milyen eredetű szó a hurrá?

Figyelt kérdés
Mindig úgy véltem, hogy magyar csatakiáltás, de ma láttam egy német napilapban, mégpedig, a szövegkörnyzetből ítélve ugyanolyan jelentéssel. Van valakinek tudomása erről a szóról?

2013. márc. 22. 11:10
 1/6 anonim ***** válasza:
Szerintem az angol hurrah-ból van.
2013. márc. 22. 11:34
 2/6 A kérdező kommentje:
Igen, ebben lehet valami. De tőlük ered, vagy náluk is csak jövevényszó?
2013. márc. 22. 11:56
 3/6 hollófernyiges ***** válasza:
Oroszok is urráznak, talán valami római vagy görög szó lehetett, ha ennyire elterjedt.
2013. márc. 22. 12:15
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Az etimológiai szótár szerint a középfelnémet "hurren" (rohan) felszólító módú szóalakjából ered, amiből több nemzet is átvette:

angol: hurrah

német: hurra

francia: hour(r)a

2013. márc. 22. 14:52
 5/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm, utolsó, ezzel nem lehet vitatkozni. Megy a zöld pacsi.
2013. márc. 22. 18:57
 6/6 PetLak válasza:

A kalandozó pogány magyarok huj, huj! kiáltással rontottak

ellenségeikre és ennek nyomán Nyugaton ismeretessé vált a huj, huj harcikiáltás. Liutprand cremonai püspök Antapodosis című művében (959—962 körül) emlékezik meg a 933. merseburgi ütközettel kapcsolatban a magyarok csatakiáltásáról (II. könyv. 30. bek. 1. Pertz : Mon. Hist. Germ. Scriptores III : 294), hol a követ-

kezőket olvassuk: „Haud mora, bellum incipitur, atque ex christianorum parte ac mirabilis vox Κύριε έλείσον, Kyrie eleison, ex eorum (Hungarorum parte) vero turpis et diabólica húí, hűi frequenter auditur"

-> Huj rá, haj rá -> hurrá

2017. aug. 17. 21:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!