Milyen idősen és hol kell/tudom elkezdeni a gyerekem angol nyelvvel való ismerkedését?
Akár már csecsemőkorban is el lehet kezdeni, de vitatott, hogy mikor van értelme.
Mondjuk egy ovis angol nem fog ártani, ahol játékos formában ismerkednek a gyerekek a nyelvvel.
Viszont nekem többen (szakmában járatos személyek) javasolták, hogy csak akkor kezdjünk idegen nyelvvel foglalkozni, ha az anyanyelvét már tisztán beszéli.
Ha már az általános iskolába is kéttannyelvűbe akarod íratni, akkor jó lenne ha az oviban elkezdene ismerkedni a nyelvvel.
A szakemberek tényleg egymás ellen beszélnek, de nem hinném hogy árt a gyereknek. Először szinte 100% hogy össze-vissza fog beszélni, mert nem tudja majd elkülöníteni a két nyelvet, de idővel ez magától helyrejön.
Mindenesetre én is ugyan így szeretném majd, ha lesz gyerekem. Én 3. osztályban kezdtem el tanulni az angolt és még mindig nagyon gyenge középszinten beszélem a nyelvet. Nem akarom, hogy a gyerekem is annyit szenvedjen a tanulással, mint amennyit nekem kell.
Ezt csak úgy van értelme elkezdeni ha otthon is sok időt tudsz erre fordítani hogy te is tanítgatod neki, mert amit oviban 1-2 órában tanulnának, persze játékos formában, az édes kevés szinte.
A barátnőm szokott óvodásoknak nyelvet tanítani angol nyelvet, és ő sokszor mondja a szülőknek hogy úgy kezdjenek bele, ha otthon is tudnak időt szánni erre ha azt akarja hogy rendesen megtanulja.
Két tannyelvű általános iskola sem hülyeség, de azzal csak akkor lenne érdemes bepróbálkozni ha már az oviban kellően tudja beszélni az angol és a magyar nyelvet is.
Szerintem ha jó a nyelvérzéke mert azt is fontosnak tartják sokan, bár én ebbe nem nagyon hiszek de mindegy, akkor esetleg a némettel vagy a spanyollal is érdemes lenne megpróbálkoznotok.
Én anno szlovákul tanultam óvodába mert szlovák nemzetiségi faluba laktam sokáig és suliban is azt tanultam, én az angollal először középiskolában találkoztam, akkor még másabb volt a világ, és mivel kiskorom óta tanultam a szlovák nyelvet gyakorlatilag anyanyelvű szinten tudtam beszélni, csak már annyit felejtettem belőle hogy szavakban értem meg a szlovákokat, jelenleg oda járok dolgozni szlovákba és hát vannak dolgok amiket magyarul kell elmagyarázzanak. Tehát folyamatosan gyakorolatatni kell a nyelvet vele mert hamar elfogja felejteni, én így vállalnám el.
1: "Viszont nekem többen (szakmában járatos személyek) javasolták, hogy csak akkor kezdjünk idegen nyelvvel foglalkozni, ha az anyanyelvét már tisztán beszéli."
Teljesen fölösleges. Én nem vagyok szakember, csak "vegyespárból" egy anyuka, ahol a férjnek más az anyanyelve és sok hasonló vegyespáros családdal tartjuk a kapcsolatot: azok a gyerekek tanultak meg anyanyelvi szinten mind a két nyelven, ahol a szülészettől kezdve mind a két nyelven beszéltek a gyerekhez. Ahol (mint nálunk) nem erőltettük, mondván majd ráér, meg ha értelmesebb lesz, majd ha ez majd ha az, nos ott nem tanultak meg... Most mi már a lemaradást csak külföldön tudjuk pótolni, abban a nyelvi környezetben.
Persze ez azokra vonatkozik elsősorban ahol az egyik szülő nem magyar és csak a saját anyanyelvén beszél a gyerekéhez. De akkor is hülyeség az, hogy előbb beszéljen a gyerek tisztán az anyanyelvén.
A kérdezőnek inkább angol nyelvi ovit javasolnék, ahol angol anyanyelvű óvónők vannak.
Amúgy a "szakmabeliek" adják azt a nagyon okos tanácsot is, hogy akkor érdemes nyelvet tanulni amikor az anyanyelved nyelvtanját tökéletesen ismered, meg is van az eredménye, hogy a magyarok nem jól beszélnek nyelveket.
Azt hiszem 9 éves korig játéknak fogják fel utánna már sokkal nehezebb megtanulni egy nyelvet.
Minnél előbb annál jobb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!