Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Miért van az, hogy a németben...

Miért van az, hogy a németben a gabelnek a messernek és a löffelnek más a névelője?

Figyelt kérdés
2009. szept. 7. 16:33
 1/3 anonim ***** válasza:
Na ez az amire én is kiváncsi lennék. ès miért die Hose és der Rock? Sokáig kerestem a választ, miért nincs bennük logika, aztán egyszer egy nyelvész itt a neten mondta el, hogy ezek a névelök a latinból jöttek, és már nagyon régiek, logika nincs bennük, van amelyiket nemiség alapján és van amit hangzás alapjána dtak, vagy csak más nyelvekböl átvettek és ott éppen nönemü vagy férfinemü volt a névelö.
2009. szept. 7. 17:09
 2/3 anonim ***** válasza:

sajnos nincs benne logika. meg kell tanulni. :(

die Sonne

der Mond

der Stern

das Regal

der Tisch

sajna ez van

2009. szept. 7. 17:52
 3/3 anonim ***** válasza:

Ezt én is nagyon szeretném tudni, mindegyik más-más névelővel rendelkezik, mint pl.:

der Bleistift-ceruza die Schultasche-iskolatáska

das Lineal-vonalzó das Federpennal-tolltartó

das Buch-könyv der Klebstoff-ragasztó

die Schere-olló der Radiergummi-radír

das Heft-füzet die Füllfeder-töltőtoll

vagy:

das Pferd-ló der Hund-kutya

die Katze-macska der Igel-a sün(disznó)...

...és még így tovább. Semmi. Egy szóval nincs összefüggés. Erre szerintem senki se tudja a választ. Semmi logika.

2010. okt. 17. 15:48

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!