Miért van az, hogy a németben a gabelnek a messernek és a löffelnek más a névelője?
Figyelt kérdés
2009. szept. 7. 16:33
1/3 anonim válasza:
Na ez az amire én is kiváncsi lennék. ès miért die Hose és der Rock? Sokáig kerestem a választ, miért nincs bennük logika, aztán egyszer egy nyelvész itt a neten mondta el, hogy ezek a névelök a latinból jöttek, és már nagyon régiek, logika nincs bennük, van amelyiket nemiség alapján és van amit hangzás alapjána dtak, vagy csak más nyelvekböl átvettek és ott éppen nönemü vagy férfinemü volt a névelö.
2/3 anonim válasza:
sajnos nincs benne logika. meg kell tanulni. :(
die Sonne
der Mond
der Stern
das Regal
der Tisch
sajna ez van
3/3 anonim válasza:
Ezt én is nagyon szeretném tudni, mindegyik más-más névelővel rendelkezik, mint pl.:
der Bleistift-ceruza die Schultasche-iskolatáska
das Lineal-vonalzó das Federpennal-tolltartó
das Buch-könyv der Klebstoff-ragasztó
die Schere-olló der Radiergummi-radír
das Heft-füzet die Füllfeder-töltőtoll
vagy:
das Pferd-ló der Hund-kutya
die Katze-macska der Igel-a sün(disznó)...
...és még így tovább. Semmi. Egy szóval nincs összefüggés. Erre szerintem senki se tudja a választ. Semmi logika.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!