Mit jelent, mire/kire használjuk azt a szót hogy zsurmó?
Figyelt kérdés
a neten találtam ilyen állat(ló) nevet, nick-et, használják kisgyerekre, növényre, van egy tó ezzel a névvel, stb.. de mit jelent?
2009. szept. 2. 15:07
1/5 dellfil válasza:
Gyerekkoromban hallottam utoljára ezt a kifejezést a nagyszüleimtől. Úgy nyolc-tíz éves lehettem. Az egyik barátomról mondta nagyanyám, hogy jó zsurmó a gyerek. Alacsony, de keménykötésű izmos srác volt.
Tehát számomra a zsurmó jelentése:izmos, köpcös, de nem kövér, keménykötésű.
Nem hinném azonban, hogy tájszó. Inkább kiveszőfélben levő kifejezés. Azt hiszem a "zurás", "zura" formában még ismerheti a mostani ötvenes-hatvanas éveiket taposó korosztály.
2009. szept. 2. 20:33
2/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Megkérdezhetem hogy mely tájegységre valók voltak a nagyszüleid? Csak mert az én környezetemben (kiskunság) inkább a mokány kifejezést használják az általad leírt tulajdonságú emberre. A surmó már erősen negatív, a zsurló meg ugye növény :) A zura / zurás ismeretlen volt számomra (csakúgy mint a zsurmó) de ahogy a neten rákerestem, főleg metálosok használják a zúzás / zúzós szinonímájaként... Hogy lehet, hogy van egy magyarországon használt kifejzés, amely semilyen lexikonban / szótárban nincs benne? :-)
2009. szept. 3. 12:09
3/5 dellfil válasza:
Nagymamám tősgyökeres szegedi volt, nagyapám Bajáról származott. Szegeden laktunk. De ha jól emlékszem, másoktól is hallottam a "zsurmó" kifejezést. (barátoktól, osztálytársatól, rokonoktól, stb...)
Lehet, hogy mindenki rosszul használta volna? (nem a megfelelő értelemben?) Nem hinném.
Lehet, hogy tájszó. Nekem természetesnek hatott. Nem volt semmi furcsa "felhangja" számomra.
2009. szept. 3. 22:00
4/5 A kérdező kommentje:
Végülis egy kifejezést nem lehet "rosszul" használni, ha az adott környezetben mindenki érti. Mindenesetre mostmár értem, hogy a Dél-Alföldön használják a zsurmó szót a mokány szinonímájaként. Ez erősíti az is, hogy Csongrád melett van az a tó is, amit így hívnak... (gondolom akkor a név eredete onnan jön, hogy egy kis tóról van szó, de esetleg bővelkedik halban... (kicsi de sűrű.. :-)) Mindenesetre köszönöm a választ!
2009. szept. 5. 07:38
5/5 anonim válasza:
Kicsit későn írok látome, de most kerestem rá a helyesírás.mta.hu oldalon a zsurmó, szóra és meglepődtem, hogy ismeretlen szóként detektálta. Pedig ez felénk gyakori szó volt (Csongrád megyei kis falu), szerintem mai is az, bár már nem ott lakom. Jelentéséhez hozzátenni sok újat nem tudok, pontosan azt értették rajta, amit a fenti hozzászóló is írt: "izmos, köpcös, de nem kövér, keménykötésű" talán még annyit fűznék hozzá, hogy alacsony, vagy középtermetű, de semmiképpen sem magas. Magas emberre sosem használták, akármilyen "keménykötésű" is volt. Inkább alcsonyabb bírkózó termetre kell gondolni.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!