Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Milyen eredetű a "dukkó" szó?

Milyen eredetű a "dukkó" szó?

Figyelt kérdés
Sajnos nincs értelmező szótáram és ez a házifeladat.
2013. jan. 13. 13:30
 1/2 anonim ***** válasza:

Az értelmező szótár és a Bakos-féle idegennyelvű szótár angol eredetűnek írja, az Osiris nem jelöli, a hálón meg ezt találtam:

A DuPont cég a huszas években fejlesztett ki Duco márkanév alatt egy - akkoriban - újszerű és aztán nagyon sikeressé vált festékcsaládot. Annyira elterjedt, hogy több nyelvben is a „dukkózás” (pl. angolban „ducoing”) szó a szórt (és elsősorban jármű/autó-) festés szinonimája lett, a Duco tulajdonnév köznevesült...

Mivel nem tudtam, megnéztem: du Pont a Delaware állambeli Wilmington közelében alapította a céget 1802-ben :)

szóval azt mondanám, hogy amerikai angol.

:)

2013. jan. 13. 17:05
 2/2 anonim ***** válasza:
dukkó - saját szavaimmal befest valamit, pl, falat, autót fényez, stb. belakkoz főleg szórópisztollyal (és nem ecsettel)
2013. jan. 14. 01:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!