Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Valaki elmagyarázná? (német)

Valaki elmagyarázná? (német)

Figyelt kérdés

Az aber és a doch között mi a különbség?

A németben pl.bekommen ,bekam,h bekommen itt az utolsó két szó között mi a különbség ?Ha jól tudom mindkettő múlt idő..

2012. nov. 19. 17:46
 1/5 anonim ***** válasza:

Aber

"ámbár" ... kötőszóként használt.

Doch

"de bizony" ... inkább indulatszóként használatos.

Az igék 2. és 3. alakja között az a különbség, hogy a 2. az az egyszerű múlt (Präteritum), míg a 3. alakja a befejezett múlt (Perfekt) igeidőknél használatos.

A Präteritum az elbeszélő, leíró múlt: Der Wolf aß die Oma von Rotkäppchen. - A farkas megette Piroska nagyiját.

A Perfekt a befejezett/összetett múlt, amellyel egy múltbeli cselekvést írunk le: Ich bin ins Kino mit meinen Freund gegangen. - Elmentem a barátommal moziba.

Remélem segítettem valamennyit.

Üdv!

2012. nov. 19. 18:12
 2/5 anonim ***** válasza:

Az aber-t akkor használják, ha valami különbségre világítanak rá. Pl. ich mag Weißbrot, aber esse ich nicht zu viel. Vagy például az "ellenben" szóval is lehetne fordítani. A doch az meg ha egy eldöntendö kérdést úgy tesznek fel, hogy tagadó módban, pl nincs zsebkendöd? -De van. Hast du kein Taschentücher? Doch, ich habe. Tehát tipikusan az ilyen kérdésekre adott válaszszó.

2. kérdés: a bekommen az mivel be igekötövel kezdödik, ezért a múlt ideje a bekommen. Ez a szó un. partizip perfekt múlt idejü formája. Ha pl beszélgetsz, akkor mondhatot, h ich habe nichts bekommen - nem kaptam semmit. A bekam, az is múlt idö, de a präteritum forma, amit általában írottan, könyvekben, vagy újságokban használnak. Itt egy táblázat: [link]

2012. nov. 19. 18:19
 3/5 anonim ***** válasza:

mind a kettő jelentése "de", csak kicsit más jelentésben. Az "aber" kötőszó. Er möchte Obst kaufen, aber er hat kein Geld. (Szeretne gyümölcsöt venni, de nincs pénze).

A "doch"-ot pl ekkor használod.: Nem voltál ma suliban? - De, voltam. (Warst du nicht in der Schule? Doch, ich war.)

Ezen kívül a doch-val hangsúlyozást is kifejezünk.: De én mindenképpen el akarok menni koncertre.

Én így tudom.

bekam és hat bekommen között csak a múlt idő fajtája a különbség. Első Präteritum, a másik Perfekt. Ne zavarjon meg, hogy a Perfekt alak tök ugyanaz, mint a jelen alak és nem csak "t" végződést. "ge" kezdetet pedig semmiképpen se kaphat, mivel a "be-" igekötővel kezdődő igék nem kapnak.

Ha még ez érdekel: A német nyelvben általában a Perfekt múltat használják beszédben, a Präteritumot pedig írásban. De igazából teljesen mindegy, hogy melyiket használod. Szóban valamiért praktikusabb a Perfekt. Írásban könnyebb a Präteritum (persze nyugodtan használj Perfektet is írásban, az se baj)

Én legalább is 8 év után így tapasztaltam...

2012. nov. 19. 18:19
 4/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm,bár a múlt időt még mindig nem értem de a doch és az aber közötti különbséget megértettem.
2012. nov. 27. 16:13
 5/5 anonim ***** válasza:
A mult idö lenyege tenyleg csak annyi, hogy egyik esetben az egyik folrmat hasznaljak, a masik esetben a masikat (amit az elozo hozzaszolok irtak esetek). Ebben nem kell logikat keresni, szokas es kesz.
2012. nov. 29. 14:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!