Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Miért menő keverni a 'than'...

Miért menő keverni a 'than' és a 'then' szavakat?

Figyelt kérdés

Interneten ezer helyen láttam már, hogy felcserélték ezt a két szót, pl.: "Chicharito still better keeper then Victor Valdes." - ez kapott több száz 'like'-ot youtube-on anélkül, hogy bárki szólt volna neki, hogy az than ember, than!

Vagy én tanultam rosszul az iskolában?

2012. nov. 13. 13:22
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

"Élőbeszédben (különösen az amerikai angolban) alig van különbség, az amerikaiban gyakorlatilag nincs is."

*fejbevágja egy amerikai fonetika-fonológia könyvvel kétszer, mindkét szóban forgó fonémáért, aztán berakja neki a Twilightot angolul max. hangerőn*

Azért cserélik föl, mert ugyanúgy leszarják a helyesírást, mint a magyarok. Vagy külföldiek, nem tudják.

2012. nov. 30. 00:36
 12/16 anonim ***** válasza:

A rossz nyelvtan, vagy szavak pontatlan leírása nem csak az angolt idegen nyelvként beszélőkre jellemző. Annyian, és annyiféleképpen beszélik, hogy olyan dogokat is találhatsz az "élő" nyelvben, ami teljesen ellentétes az iskolában tanultakkal. Például Anglián belül is ott vannak a Skótok, Walesiek, Írek, ilyen, meg olyan angolok, sokszor förtelmesnél förtelmesebb kiejtéssel és nyelvtani ismeretekkel. Személy szerint én az írek egy némelyikétől kapok frászt, de a skótokat sem egyszerű megérteni.

Pont ezért lehet elboldogulni az angol nyelvvel már alap szinttől is. Az angol anyanyelvű emberek hozzászoktak ezekhez a különbségekhez, és ahhoz is, hogy nagyon sok külföldi van ezekben az országokban, akik szintén mind különböző akcentussal, és különböző szinten beszélik a nyelvet, így igyekeznek megérteni egymást.

A francia pont az ellenkezője. Ők többnyire elvárják, hogy ha elmész az országukba beszéld a nyelvüket, ráadásul tökéletesen. Ebben egy kicsit hasonlítanak a magyarokra, azzal a különbséggel, hogy a franciák nagy része beszél idegen nyelveket, csak épp nem hajlandó megszólalni rajta ha ő van otthon, míg a magyarok nagy része inkább lassan és hangosan próbál meg magyarul beszélni a külföldihez, remélve, hogy az majd megérti.

Na de vissza a franciákhoz mint ellenpélda. Ha nem így teszed akkor úgy csinálnak mintha nem értenék, még akkor is ha amúgy érthető, csak nem "elég jó" a nyelvtudása az illetőnek. Ezt személyes tapasztalat, plusz rengeteg hasonló hallott, és olvasott beszámoló alapján való tájékozódás alapján írom, még mielőtt valaki megkritizálna.

2012. nov. 30. 15:20
 13/16 anonim ***** válasza:

"förtelmesnél förtelmesebb kiejtéssel és nyelvtani ismeretekkel"

1. A kiejtés milyenségének efféle megítélése teljesen szubjektív; én személy szerint nagyon kedvelem a skót angolt, míg egyes amerikai akcentusoktól vagy ausztrál angoltól hamar megfájdul a fejem.

2. Nyelvtani ismeret? A skótok, írek és walesiek angol anyanyelvűek, ergo jól beszélnek angolul - minden nyelvtani különbség az ő nyelvük és az RP/GA között nyelvi rendszerbeli különbség, nem pedig hiba.

2012. dec. 1. 13:27
 14/16 anonim ***** válasza:

13:27

Akkor te még nem hallottál íreket angolul beszélni. :)

De e szerint a logika szerint minden magyar hibátlanul beszél magyarul, igaz?

2012. dec. 1. 18:39
 15/16 anonim ***** válasza:

Hallottam már és nem okozott semmilyen lelki törést bennem (i.e. nem tartottam rondának).

Ami a logikai következtetésed illeti, valóban így van. Ez pedig nem magánvélemény, hanem a leíró nyelvészet egyik axiómája.

2012. dec. 4. 17:03
 16/16 anonim válasza:

Szerintem akkor vagy a legmenőbb, ha jól írod.

Akár ki is javíthatod az illetőt, hátha tanul valamit, bár az nem annyira menő, legalábbis nem leszel túl népszerű. :)

Az "egyelőre / egyenlőre" példa nagyon jó, és borzasztó sok magyar anyanyelvű ember rontja el, mert senki nem mondta el még nekik, hogy mi a különbség. (nem külömbség :)

2015. máj. 28. 00:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!