Nemtudom kimondani az R betut, lehet ezen segiteni?
Vépa, vetek, mogyovó, kován veggel vitkán vikkant a vigó.
Gyakovoljad :D
Egész nemzetek vannak, akik nem tudják kimondani. A japánban pl. nincs is külön R és L betű, mégis nagyon jól megvannak. Nálunk meg rögtön logopédushoz viszik a gyereket. Nem kell ezzel foglalkozni.
De ha téged tényleg zavar, akkor igen, lehet rajta segíteni, keress fel egy szakembert.
Nem vagyok logopédus, de sokat foglalkozok kiejtéssel.
Nem feltétlenül baj, ha nem pörög az r. Magyarok között is vannak, akik nem pörögve ejtik, hanem csak egy érintéssel (és nyelvpárkánnyal), magam is ilyen vagyok. Még a hosszú r is lehet a magyarban pergetés nélküli, egy érintéses hang (ilyenkor egy réshangból és egy legyintőhangból áll), és ez sem számít raccsolásnak.
Az viszont baj, ha l-nek vagy v-nek hallják. Az l-les hangzást úgy tudod elkerülni, hogy oldalirányban nem szélesíted ki a nyelved. Az r ejtése közben ugyanis a nyelv széltében keskeny! Segíteni szokott tovább az r pergetésében, ha nem kerekíted a szád, hanem erőltetett, nagyon széles mosolyra húzod szét a szád.
Arra is figyelni kell, hogy tényleg nyelvheggyel ejtsed. Ugyanis a nyelvhegyed fölötti, pár mm-eres területet is nyelvhegynek érzed (becsapós), de az már nem nyelvhegy, hanem nyelvpárkány. Tényleg csak a nyelved leghegyével dolgozz. Segíthet az is, hogy a nyelved hegyét támaszd minél előrébb, annyira előre, amennyire csak lehet, de a felső fogsorodhoz NE érjen neki, mert az már túl elöl van.
Gyakorolni kell, erősíteni kell a nyelv izmait. Főleg azokat az izmokat, amelyek felhajlítják és előre hajlítják a nyelvet, és azokat, amelyek keskenyítik. Az oldal, amit felettem linkeltek, egész jó tanácsokat ad. Főleg a t-vel együtt történő gyakorlás nagyon hatékony.
Nemrég estem ezen át magam is, mert én sem pergettem az r-t, de spanyol kiejtés javításához meg kellett, így újra meg kellett tanulnom, hogy rendesen peregve szóljon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!