Szerintetek a német nyelvtan sokkal nehezebb, mint az olasz vagy a francia?
Egy élet kevés ahoz, hogy németül megtanulj.
Ezt valahol olvastam.
Szerintem igen. De attól is függ, milyen téren.
A melléknévragozás tuti, hogy a németben a legnehezebb a három nyelv közül. A szenvedő szerkezet is, főleg, ha mellékmondatba kerül és még múlt időben is van és még módbeli segédige is van a mondatban.
A főnév többes száma is a németben a legnehezebb, sokféle ragot kaphat a főnév.
A németben az elöljárószók különböző eseteket vonzanak, amiket meg kell tanulni.
A németben három nem van, míg az olaszban és a fracniában csak kettő. Az olaszban az esetek 90%-ában kikövetkeztethető a főnév neme a végződésből. A franciában nehéz kikövetkeztetni szerintem. A németben van, amikor kikövetkeztethető pl. bizonyos végződések és a jelentés alapján, van, amikor nem.
A németben 4 eset van és eszerint kell ragozni a főneveket (pontosabban a névelőjüket, bár a gyenge főneveket magukat is ragozni kell).
Viszont ami az igeidőket illeti, az olaszban és a franciában több igeidő van és a használatuk is nehezebb, mint a németben, több ragozási típus is van, bár a francia ebből a szempontból egyszerűbb, mint az olasz. A kötőmód használata is nehezebb az olaszban és a franciában, mint a németben.
Az olaszban rengeteg a rendhagyó ige jelen időben, a németben kb. 10 teljesen rendhagyó ige van csak jelen időben (haben, sein, werden, wissen, treten, nehmen és a módbeli segédégék, talán más nincs), bár egyéb furcsaságok vannak a németben jelen időben, és az is kérdés, az Umlautot/Brechungot rendhagyóságnak veszed-e.
Szóval ha a névszókat nézzük, a német a nehezebb, ha pedig az igéket, akkor az olasz ill. francia. Mondattan szempontjából talán a német nehezebb, pl. a magyarok számára furcsa mellékmondati ("KATI") szórend miatt.
Hangtan (kiejtés) szempontjából talán a német a legkönnyebb a 3 nyelv közül.
Én mindhárom nyelvet tanultam, a némettel volt a legtöbb nehézségem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!