Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Lehet, (hogy) van?

Lehet, (hogy) van?

Figyelt kérdés

Csak én érzem "magyartalannak", hogy - és ezt egyre többször hallom/látom - a "hogy" kötőszó kimarad egyes mondatokból? Bizonyos szerkezeteknél ez rendben van, pl: "Kérem, (hogy) szálljanak le."

Viszont a lehet után, amennyiben ige követi (és nem főnévi igenév, amikor nem kell kötőszó) - véleményem szerint - nem elhagyható. "Lehet van autója" - ennek így konkrétan nincs értelme, és rosszul is hangzik.

Hasonlóképpen, ha arra utalunk, hogy egy bizonyos tárgy ilyen vagy olyan (szóval melléknévvel), akkor a "hogy" kihagyása nem értelmetlenné teszi a mondatot, hanem egyesen megváltoztatja. Példa:

"Lehet, hogy zöld" - elképzelhető, hogy zöld

"Lehet zöld" - engedély arra, hogy zöld legyen

Vélemények?

2012. okt. 5. 13:47
 1/3 anonim ***** válasza:

Szerény véleményem szerint csak túlgondolkodtad ezt.

Szerintem a /hangsúly/ a fontos a "hogy" kihagyásánál, de amúgy engem személy szerint nem zavar, vagy maximum írásban, ha nincsen "hogy".

2012. okt. 5. 17:26
 2/3 anonim ***** válasza:
Nem félreérthető írásban sem, mert még ha ki is marad a "hogy", a vessző akkor is ott marad: "Lehet, van autója.", "Lehet, zöld.". "Lehet, nem vitt magával telefont."
2012. okt. 6. 11:57
 3/3 anonim ***** válasza:
Azta.. Igazad van.. Azt hiszem, én is sokszor kihagyom, úgy, hogy észre sem veszem.. bár, szerintem ez nem nagyon zavaró.. végülis 500 éve is magyart beszéltek az eberek, és azt egy mai ember nem is biztos, hogy nagyon megértené..
2012. okt. 22. 22:18

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!