Mit jelent a tonkin szó?
Nem bírt még a király húsz, harminc milliót,
Nem csikart ki tőlük dézmát és porciót,
Melyből boldogokká tudja őket tenni,
Azaz TONKIN fészket legyen miből venni.
Nem bújt el a fösvény több embertársától,
Hogy ment legyen pénze a haramiától,
Akit tán tolvajjá a tolvaj világ tett,
Mert gonosz erkőlccsel senki sem született.
Csokonai 'Az etve'
kedves kérdező, a hibát ejtjük vagy elkövetjük, mert a vét önmagában azt jelenti, hogy hibázik... ezt csak úgy műsoron kívül mondom, mert sajnos 100 magyarból 90-95 "hibázza" a hibát :))
ezt találtam, remélem segít:
Tonkin fészek: a tengeri fecske (hirundo esculenta) kiszárított fészke; drága és különleges árucikknek számít Kínában, amelyből általában levest készítenek. Ez a tengeri fecske a fészkét halakból és rákokból készíti és nyálával ragasztja össze. A Tonkini öbölben és környékén él. Tonkin Észak-Vietnam része.
:)
#2:
A nyelven ill. a nyelvhasználaton nem érdemes számon kérni a logikát. Ha 100-ból 90-95 ember "hibát vét", akkor az – tetszik, nem tetszik – így van, így használatos. A szavak együtt nem feltétlenül azt jelentik, ami a két szó külön-külön jelentéséből következne. Ilyen alapon olyat sem mondhatnánk, hogy "tiszta kosz" vagy "slusszkulcs", oszt' mégis mondjuk ;)
mint mondtam, műsoron kívül (ha innentől akár csak egy ember is helyesen használja, nem éltem hiába:)
tigi
:)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!