Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Miért szeretnének olyan sokan...

Miért szeretnének olyan sokan izlandiul megtanulni?

Figyelt kérdés
Több hozzászóló is írta, hogy szeretné megtanulni. Tudomásom szerint Izland kivételével nemigen használják máshol, és még a többi északi skandináv nyelvet (norvég, svéd) sem lehet könnyen vele megérteni, mert azoktól viszonylag sokban (legalábbis a svéd-norvég-dán nyelvekhez képest) különbözik. Akkor miért?
2009. aug. 2. 13:58
 1/8 anonim ***** válasza:
85%
én személy szerint óizlandiul szeretnék nagyon megtanulni, hogy eredetiben hozzáférjek az engem szenvedélyesen érdeklő irodalomhoz. de ezt Magyarországon nemigen tudom megtenni *zokog*
2009. aug. 2. 14:04
 2/8 anonim ***** válasza:
94%
Nekem tetszik az ország kultúrája, az emberek viselkedése, a természeti csodái, egyszer szerencsére voltam ott 1 hetet, és nagyon-nagyon megtetszett. Dehát én sem fogok izlandiul megtanulni sajnos:(
2009. aug. 2. 14:20
 3/8 anonim ***** válasza:
96%
Ritka nyelvekkel többre lehet menni. Angolul, franciául és németül rengeteg ember tud. Finnül, svédül, izlandiul, stb nagyon kevesen. Ha tolmácsolni, vagy fordítani kell, akkor jobban megfizetnek, meg nem kell hatezer másik fordítóval küzdeni a lehetőségért.
2009. aug. 2. 14:41
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

én [is] izlandiul ÉS norvégul azért szeretnék megtanulni, mert...

- egyszerűen imádom ezt a nyelvet; a hangzását, ritmusát, a szavakat, stb. [ez volna a legerősebb indok]

- kihívásként is felfogható, mert pl. angol és olasz után képes lennék akár ősi eredetű, más gyökerű valamit megtanulni,

- szeretném megérteni a régi szövegeket [bár azokat is el kéne érni valahogy],

- szeretnék eljutni az adott országokba, mert nagyon tetszik a kultúra, történelem, éghajlat, földrajz, stb.

- nem rohangálnak több tízezren előttem, hogy majd ők, majd ők. tehát eléggé egyedi választás.

- van izlandi ismerősöm, szeretnék vele végre nem angolul beszélgetni.

Lehet, hogy mások is épp ezért. Vagy valami hasonló okok lehetnek.

2009. aug. 2. 16:15
 5/8 anonim ***** válasza:

Én is szeretnék izlandiul megtanulni. Egyszerűen szépnek tartom, ezért szeretnék beszélni izlandiul.

Nagyon érdekel az ország, különösen Grímsey-re szeretnék eljutni.

2009. aug. 2. 21:44
 6/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a (valóban színvonalas) válaszokat!
2009. aug. 2. 22:01
 7/8 anonim ***** válasza:
Az izlandi nyelv viszonylag keveset változott az évszázadok során, azaz egyfajta "ősiség" (archaikusság) jellemzi, de szemben más "ősi" nyelvekkel, még nem halt ki. Ugyanakkor szorosan kapcsolódik az indogermán nyelvekhez, tehát az angol és a német ismeretében nagyon izgalmas időutazásnak tűnik. Például a szavak hasonlítanak (dóttir/daughter), de míg az angol szinte minden ragozást elveszített, addig az izlandi ugyanolyan bonyolultan ragoz, mint a latin ragozott anno. Részben ez a vonzereje.
2009. aug. 5. 04:05
 8/8 anonim válasza:
Én személy szerint azt szeretem nagyon ebben a nyelvben, hogy nem engedi be a jövevényszavakat és így nem globalizálódik.Meg persze van valami hihetetlenül elszánt a hangzásában, amitől az ember rögtön visszarepül néhány száz évet.
2010. ápr. 6. 09:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!