Hogy is van ez? Én elvesztem a részletekben.
Ugye nincs olyan, hogy eszek, iszok, alszok, emlékszek, stb, hanem eszem, iszom, alszom, emlékszem a helyes.
Viszont mi van a síjelek szóval?
Azt nem mondhatom úgy, hogy síjelem.
Ugyan ez a megyek, jövök, futok, szaladok, stb.
És még vannak hasonlók, csak most más ilyen szó nem jut eszembe.
Szerintem ez úgy lenne helyes, ha:
Eszek.
Eszem valamit.
Iszok.
Iszom egy teát.
Szóval ha tárgy van a mondatban, akkor használni az "m" végződést, amúgy maradna a "k".
Persze vannak azért kivételek.
Az ilyen, hogy eszek - eszem csak az ikes igéknél van a tárgyas ragozásnál. (egyes szám harmadik személy eszIK, iszIK stb)
A sielni nem ikes ige (és nincs benne j betü sem!), ezért itt nincs is ilyen variáció, mint ahogy a többi általad emlitett egyéb igénélsem.
Keress a könyvtárban egy gimnáziumi szintű magyar nyelvtant vagy nyelvművelő kézikönyvet és keresd meg az "Ikes igék" fejezetet. A könytáros egy perc alatt a kezedbe adja.
Amúgy nagyon érdekes a kérdés. Egyrészt "eszem" helyett én is mondom azt, hogy "eszek", pontosabban: "öszök" -- ez az alak "nem szabályos" (azaz "substandard"), de ettől még HASZNÁLATOS.
Másrészt vannak "ál-ikes" igék is; például sokan mondják azt, hogy "Könyörgöm...!", pedig a "könyörög" nem ikes ige ("ő könyörgik" nincs).
RÉGEN az ikes ragozás a visszahatóságot jelezhette: pl. a "(valaki valamit) tör" nem ugyanaz, mint a "(valami el-) törIK". De később az ikesség más szerepet kapott, ma pedig kihalóban van, és valószínűleg csak nyomokban fog megmaradni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!