A rovásírásban a hosszú mássalhangzókat jelölik?
Szia!
Kettőzött gy-vel kell írni a meggyet:megygy!
Nincs róvása a W-nek,így azt a V betűvel jelöljük!
Egyébként milyen böngészőt használsz?A Firefoxhoz van róvás kiegészítő!
Köszönöm a válaszokat!
Firefoxot használok, már le is töltöttem a kiegészítőt. :)
A kiegészítő a kérdésemben a hosszú-t is SZSZ-szel írja.
Még egy gyors kérdés: én Forrai Sándor ABC-jét használom, ott az ö betű nem olyan mint a fenti képen (jelölik szövegben), hanem olyan, mint a latin betűs K.
Ahogy tudom a róvást is utolérte az egyszerűsítés és ma a Forrai által jelölt Ő betű róvása van érvényben az Ö és Ő betű esetében is!
Itt egyébként könyveket is tudsz olvasgatni: [link]
A hosszú mássalhangzókat a mássalhangzó kettőzésével írják rovásban is, a ggy-t például két gy betűvel.
De hozzászólnék még néhány más válaszadóhoz is...
Nem mondhatjuk azt, hogy melyik Ö betű ,,van érvényben''. Csak arról beszélhetünk, hogy melyiket mennyire gyakran használják. Régebben mindegyik változatot használták, ma már inkább csak kétfélét. A Forrai-féle K-szerű messze nem a legelterjedtebb, ezért nem azt érdemes használni. A legtöbb településhatáron elhelyezett táblán, valamint a kiadott rováskönyvekben mind a másik féle Ö-t használják: azt, amelyikben nem függőleges egyenes vonal van, hanem egy kicsit görbül, mint egy jobb zárójel, és a közepéből áll ki a két nyúlvány jobbra föl és jobbra le. Remélem, érthető :)
Az is tévedés, amit valaki írt, hogy a W-nek ne lenne rovásjele, mert van: [link]
Ha szeretnél hosszabb rovásszövegeket tanulányozni, itt letölthető több könyv is:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!