Ezt hogy mondják helyesen?
Figyelt kérdés
Az úszásnak van a siklás része. Az érdekelne,hogy helyesen hogy lehet azt mondani valakinek,hogy mi "hajtsunk végre siklást". Úgy értem,hogy pl. azt mondanám,hogy ússzunk,csak az úszás szó helyett a siklást lenne benne. Sikoljunk? Ez így olyan hülyén hangzik.
Bocsi az értelmetlen fogalmazásért,remélem azért érthető valamennyire.
Köszönöm a válaszokat
2012. szept. 9. 15:06
1/3 anonim válasza:
Ez a szó,ill.ragozás már nekem is okozott gondot,úgyhogy kíváncsi lennék én is a válaszra.Ilyenkor át szoktam fogalmazni a mondatot.Pl. kezdjük el, vagy hajtsuk végre a siklást.Amúgy érthetően fogalmaztál.
2/3 A kérdező kommentje:
Onnan jutott eszembe,hogy kiskoromban (igen,azóta agyalok rajta) volt ott egy lány,akit ott ismertem meg,és mondani akartam neki,hogy gyakoroljuk együtt a siklást,vagyis hogy "sikoljunk". És azóta valahogy motoszkál bennem,hogy hogy is van helyesen. Mert ha úgy mondom,hogy gyere siklani,annál nem biztos,hogy én is siklok. Persze ez nem egy mindennap használatos szó,de érdekelne.
2012. szept. 9. 15:18
3/3 anonim válasza:
Valójában nincs felszólító alakja, azért hangzik olyan furán :) De lehet, hogy ha sokan használják, idővel beépül a nyelvbe. [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!