Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Létezik az a szó, hogy kinyúlí...

Létezik az a szó, hogy kinyúlítod?

Figyelt kérdés
Például a ne húzd a pólód nyakát, mert kinyúlítod. Mi a nyelvtanilag helyes szó, erre az esetre?
2012. szept. 6. 12:18
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
100%

Én még az életben nem hallottam ezt a szót, ha a pólós példánál maradunk, akkor én úgy mondanám:

"húzd a pólód nyakát, mert kinyújtod"

2012. szept. 6. 12:20
 2/20 A kérdező kommentje:
szerintem is a kinyújtod a helyes
2012. szept. 6. 12:25
 3/20 anonim ***** válasza:

És a mosatlanít?

Engem ezért szólnak meg mindig... Mindnekinek van 1-1 szava ami fene tudja helyes-e de neki természetes, hogy használja... :)

2012. szept. 6. 12:25
 4/20 A kérdező kommentje:
ezt mi is használjuk:)) én vidéki vagyok, de már 8 éve Pesten élek, és sok szót furcsállnak, pedig nekem természetes
2012. szept. 6. 12:27
 5/20 anonim ***** válasza:
Én világ életemben pesti voltam, mégis így ismerem. Más meg néz rám bociszemekkel :D
2012. szept. 6. 12:29
 6/20 anonim ***** válasza:
mi az a mosatlanít?
2012. szept. 6. 12:33
 7/20 A kérdező kommentje:

például akkor szokták mondani, mikor a gyerek már a 3. poharat veszi elő: ne mosatlaníts! vagyis, ne csinálj annyi mosogatni valót

legalábbis mi erre használjuk

2012. szept. 6. 12:35
 8/20 anonim ***** válasza:

Pont erről beszéltem :D

Amikor feleslegesen szedsz elő edényeket, pl főzéskor a sokadik edényt piszkolod be úgy, hogy valójában nem lenne indokolt.

Akkor mosatlanítasz.

2012. szept. 6. 12:37
 9/20 anonim ***** válasza:

Nyújt (cselekvő).

Nyúlik (szenvedő).

Szerintem itt a cselekvőt kellene használni, de helyette egy felemás, szenvedőből tovább alakított cselekvő igét kreált az illető. Olyan, mint pl. a felborít helyett azt mondanánk, felborulít.

A szenvedő alak is ragozható, de olyankor a cselekvést elszenvedőre vonatkozik a szám és személy. Tehát aktív (tárgyas): kinyújtom, kinyújtod, stb., passzív: kinyúlok, kinyúlsz,...

Ezt a kinyúlítok szót viszont nem tudom hova tenni, nekem elég fura. :)

2012. szept. 6. 12:38
 10/20 anonim ***** válasza:

"ne mosatlaníts!"

Szemét - szemetel.

Mosatlan - mosatlanít... Értem az analógiát... érdekes. :)

2012. szept. 6. 12:41
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!