Létezik az a szó, hogy kinyúlítod?
Én még az életben nem hallottam ezt a szót, ha a pólós példánál maradunk, akkor én úgy mondanám:
"húzd a pólód nyakát, mert kinyújtod"
És a mosatlanít?
Engem ezért szólnak meg mindig... Mindnekinek van 1-1 szava ami fene tudja helyes-e de neki természetes, hogy használja... :)
például akkor szokták mondani, mikor a gyerek már a 3. poharat veszi elő: ne mosatlaníts! vagyis, ne csinálj annyi mosogatni valót
legalábbis mi erre használjuk
Pont erről beszéltem :D
Amikor feleslegesen szedsz elő edényeket, pl főzéskor a sokadik edényt piszkolod be úgy, hogy valójában nem lenne indokolt.
Akkor mosatlanítasz.
Nyújt (cselekvő).
Nyúlik (szenvedő).
Szerintem itt a cselekvőt kellene használni, de helyette egy felemás, szenvedőből tovább alakított cselekvő igét kreált az illető. Olyan, mint pl. a felborít helyett azt mondanánk, felborulít.
A szenvedő alak is ragozható, de olyankor a cselekvést elszenvedőre vonatkozik a szám és személy. Tehát aktív (tárgyas): kinyújtom, kinyújtod, stb., passzív: kinyúlok, kinyúlsz,...
Ezt a kinyúlítok szót viszont nem tudom hova tenni, nekem elég fura. :)
"ne mosatlaníts!"
Szemét - szemetel.
Mosatlan - mosatlanít... Értem az analógiát... érdekes. :)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!