Melyik Tünde - nyelvet érdemes megtanulni?
válasszátok a latint inkább
azzal még intelligensebbnek is fogtok tűnni, valahogy olyan hatása van
Szerintem a quenya-t. Finn és latin háttérrel szerintem még jobb lehet, de magyaroknak is érdekes lehet.
Az alábbi két könyvet próbálom összeolvasni:
Helge K. Fauskanger: Quenya course
Részletes, de esetleg valakit zavarhat, hogy inkább nyelvészeti témakörök szerint halad,nem annyira holisztikus, mint valami gyakorlati nyelvkönyv. Viszont pl. a hangtan kifejezetten negyon jól le van írva benne, és sok dolognak a miértjére is részltes magyarázatot ad.
Aztán ezt pont jól kiegészíti ez a másik könyv:
Tolsten Renk: Quetin i lambë eldaiva | A Quenya-course
Ez kicsit jobban emlékeztett egy gyakorlati nyelvkönyre, pl. vannak benne olvasmányok is.
Engem azért érdekel, mert latinul, finnül tanultam, és a Quenya fejlődését sokban e két nyelv inspirálta. Tuljdonképp éppezért számunkra magyarok számára elég érdekes: ez az egyetlen számomra ismert, és egalább részlegesen finnugor alapú mesterséges nyelv (bár az eszperantónak is add némi agglutinatív bájt a jól kidolgozott képzőrendszer). Fontos még, hogy a Quenyának van történetisége is, Tolkien diakron vonásokkal együtt tervezte, azthiszem évtizedeken keresztül.
Tolkien szakmabelileg jó nyelvész volt, biztos sokat lehet tőle tanulni. Én épp az egyik Quenya-könyvből lestem el, hogyan kell ejteni a más nyelvekben is fontos ajakkerekítéses mássalhangzókat (pl a szibériai eszkimó gw, kw, qw, ghw, ghhw, ngw hangját).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!