Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mért ennyire bonyolult?...

Mért ennyire bonyolult? (angol kérdés)

Figyelt kérdés
Olyan rossz hogy ennyi igeidő van az angolba... mindenből egyszerű, folyamatos, befejezett, folyamatos befejezett.. jó ez oké csak ti nemtudom hogy vagytok vele kell-e gondolkoznotok ha írtok angolul vagy beszéltek hogy most erre a mondatra melyiket használjátok.. mert jó még párat tudok alapból jön hogy melyik az egyszerű meg folyamatos de pl a befejezett meg folyamatos befejezett. nemaz hogy kavarok őket mert tudom melyiket mikor használjuk, csak néha van hogy valahogy ennek ellenére se tudom eldönteni hogy most pl befejezett múlt vagy folyamatos befejezett.. meg szerintem mi magyarok túl kompináljuk nem? mert pl twitteren angolok kiírásainál alig látok olyat hogy pl folyamatos befejezett idők általába csak lazán összrakják a szavakat alig van bennük valami igeidő. meg kb megértik azt is hogy ha x időbe kéne mondani egy mondatot de én máshogy mondom.

2012. aug. 15. 15:39
 1/7 anonim ***** válasza:

Az elején sokkal nehezebb, megjegyzem a magyar nyelvoktatás is megnehezíti a dolgokat, mert sok helyen még úgy tanítják, hogy simple pastot akkor használunk, ha és akkor jönnek a kritériumok, amiket bemagoltatják a diákokkal és csodálkoznak, ha élő beszédben nem tudják használni helyesen az igeidőket.

Szerintem a leghatékonyabb módszer az a rengeteg olvasás. Sima újságcikkek a neten. pl. yahoo.com, vagy angol nyelvű regények, de ha így tanulod meg, akkor nem kell majd később gondolkodnod, hogy most melyiket használd, mert ösztönösen tudni fogod. Sokat kell gyakorolni.

2012. aug. 15. 16:22
 2/7 A kérdező kommentje:
hát az olvasás nem elég mert hiába olvasom és az olvasmányba mondjuk adott idegidő de attól még alkalmaznom kell ha beszélek és azt nem az olvasottak alapján fogom ha pl azt akarom mondani hogy én még nem voltam kínába xd akkor szintén gondolkoznom kell hogy most az milyen igedő folyamatos befejezett, vagy csak befejezett v milyen..
2012. aug. 15. 17:59
 3/7 anonim ***** válasza:

Idővel kialakul az érzéked hozzá, illetve, ha pl. present perfect helyett past simple-t használsz az nem a világ vége (beszédben, chaten simán belefér).

Hogy miért vannak, hát magyarban miért van -ben/-ban, valakinek, aki magyart tanulnak, ez okoz problémát. Vagy hogy miért kell te és Ön, és még biztos vannak jobbak is. Igeidőkkel jobban pontosítani lehet, hogy mit akarsz mondani. Nem egyszer több is helyes és te választhatsz, hogy mit akarsz mondani, vagy mire akarod fektetni a hangsúlyt. Példák soha nem mentek, de azért egy próba:

So what did you while I was out?

1) I played games.

2) I have been playing games.

1)-ssel csak annyit mondasz, hogy játszottál, nem hogy mennyit vagy hogy időd mekkora részét töltötted el vele

2)-ssel kifejezed, hogy eddig többnyire ezzel töltötted az időt (esetleg azt is, hogy még nem fejezted be).

Egy anyanyelvűnek nem nehéz sőt praktikus, és számukra létezik a nyelv (a magyar nyelvben is ezer olyan kiejtést segítő tényező van, ami feleslegesen nehézzé teszi a megtanulását egy külföldinek, míg egy anyanyelvű vígan használja, talán anélkül, hogy felfogná milyen bonyolult is), csak azért, mert másnak nehéz megtanulni, nem fogják leegyszerűsíteni.

2012. aug. 15. 18:24
 4/7 anonim ***** válasza:
Természetesen "What did you DO*".
2012. aug. 15. 18:25
 5/7 anonim ***** válasza:

Magyarul is van sok ilyen különbségtétel, mint angolban a folyamatos és a befejezett között, gondolj csak bele, máshogy mondjuk, ha azt akarjuk kifejezni, hogy "olvastam", és megint máshogy azt, hogy "elolvastam".

Az sem igaz egyáltalán, hogy Twitteren nem használják, mert használják ott is meg a mindennapi életben is és egyáltalán mindenhol. Angolul adott mondatban pont olyan lenne nem megkülönböztetni a befejezettet meg a simple-t, mint magyarul az olvasást és az elolvasást.

2012. aug. 15. 20:04
 6/7 A kérdező kommentje:
igazatok van végül is.. pl abba h angoknak meg a magyar lenne nehéz de nemtudnak micsinálni ilyen és kész. csak ez a rossz h 5ös vagyok angolból jól megtanultam a nyelvtant, tudok szavakat de pl multkor beszélgettem angolokkal ilyen csoportos beszélgetésbe (írásba) és kb egy mondatot nemtudtam normálisan leírni, igeidőbe rakni :| az ilyeneket utálom h jóvagyok am de van mikor sehol semmi....
2012. aug. 15. 22:49
 7/7 anonim ***** válasza:

Szia! :)

Én nyelvi tagozatos vagyok és eleinte valóban nehéz. Aztán amint egyre többet használod magát a nyelvet, automatikusan fog jönni magától. (lásd. heti 16 angol óra után... :D) Ráadásul nem olyan nehéz rájönni mikor mit használsz. Na és akkor az igeidők azok még csak egy dolog.. Majd ha lesz ott függőbeszéd, szenvedőszerkezet, műveltetőszerkezet, used to stb. Na akkor majd kíváncsi leszek mit mondasz :D

A twitteren meg azért nem használnak igeidőket, mivel egyzerűbb anélkül írni. Mint amikor mi beszélgetünk mondjuk chaten és rövidítéseket használunk, ezt úgy képzeld el. :)

16/L

2012. aug. 24. 11:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!