Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Valaki le tudná nekem írni...

Gyipeti kérdése:

Valaki le tudná nekem írni hogy a lengyelben melyik betűt minek kell ejteni?

Figyelt kérdés
2012. aug. 11. 11:38
 1/10 anonim ***** válasza:
Pld az sz-t s -nek ejtik, az s-t sz-nek
2012. aug. 11. 11:49
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

(lengyel - magyar)

sz = s

s= sz

o = a

a = á (zártan ejtve)

y = é (zártan ejtve)

w = v (írásban nem létezik szimpla v)

ń = ny (nem összetévesztendő a sima n-nel)

ć = valahol félúton a cs és a ty között

áthúzott L betű = ez nehéz dió, de ha ismered angolul a W kiejtését, akkor ez ugyanaz. például: what, why, where.

ą = an (közelítőleg)

ę = en (közelítőleg)

Persze ide lehetne hozni a fonetikus ABC-t meg a forvo.com-ot is, de nekem így egyszerűbbnek tűnt elmagyarázni.

2012. aug. 11. 12:02
 3/10 anonim ***** válasza:

Még eszembe jutott egy

rz = zs

illetve egy példa, Magyarország nevével

Magyarország: Węgry = vengré

magyar férfi: Węgier = vengjer

magyar nő: Węgierka = vengjerká

magyar emberek úgy általában: Węgrzy = vengzsé

2012. aug. 11. 12:07
 4/10 A kérdező kommentje:

nagyon szépen köszönöm!

Rengeteget segítettél!

2012. aug. 11. 13:22
 5/10 A kérdező kommentje:
Akkor ezek szerint az i-t, j-nek ejtik?
2012. aug. 11. 14:53
 6/10 anonim ***** válasza:

Az i önmagában ugyanolyan i mint nálunk.

Szó elején is, szó végén is.

Viszont ha egy szón belül van, akkor lehet J is, de nem törvényszerű

Például:

cukor: cukier = cukjer

cukorkák: cukierki = cukjerki

gyömbér: imbir = imbir (ugyanaz)

Mivel nem vagyok nyelvtanár, ezért nem tudom, milyen szabály húzódik emögött, nem ilyen alapon tanultam meg.

2012. aug. 11. 15:03
 7/10 anonim ***** válasza:

Az i, ha magánhangzó előtt áll, akkor j-nek ejtendő. Ha c, n, dz vagy s után áll, akkor a mássalhangzókat ugyanúgy kell ejteni, mintha ć, ń, dź vagy ś lenne írva helyettük és az i is megmarad. Csak a helyesírás azt kívánja, hogy ilyenkor ne kerüljenek rájuk a mellékjelek.

Felmerülhet a kérdés, hogy mi a különbség a ć és a cz, illetve a többi hasonló hang közt. A cz, a ż/rz, a sz mind hátrahajlított nyelvvel ejtett hang, míg a ć/ci, ź/zi, ś/si susogós hangok, közben egy j-t ejtesz (legalábbis így a legkönnyebb elmagyarázni).

Az ą egyébként orrhangon ejtett o (kicsit nyíltabb, de nem is egészen a), az ę pedig orrhangos e. Utóbbit, főleg szavak végén beszélőtőn függően eł-ként is ejthetik.

Az i és az y közt az a különbség, hogy az i megegyezik a magyar i-vel, az y pedig helyenként rövid é-nek (ë) vagy akár ü-nek is hangozhat egy magyar számára, de valójában egyik sem. Középső nyelvállás szerinti magánhangzó, amilyen nincs a magyarban. Cz, ż és sz után az i is ugyanúgy ejtendő, mint az y.

Ugyan nem kérdezted, de gondoltam megemlítem, hogy a hangsúly az utolsó előtti szótagon van. Különösebben nem lényeges, de nem árthat tudni.

2012. aug. 11. 21:15
 8/10 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm!
2012. aug. 17. 16:13
 9/10 anonim ***** válasza:

nagyon sokan hülyeségeket írnak ezért leírom én a jót

rz=zs

y=ö (nem é ez nagy baromság)

sz=s

s=sz

c'-cs

z'=zs

n'=ny

s'=s

és jegyezd meg hogy. ha ezek a betűk közül(c z s n) ha bármelyik után i betű van az mindig cs,zs,s,ny lesz mert az i betű lágyít

2014. nov. 7. 15:31
 10/10 anonim ***** válasza:
ja és az e betű az alján egy "kukaccal" azt orrhangon enn-nek szokták mondani az a betű alattit pedig on-nak
2014. nov. 7. 15:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!