Valaki le tudná nekem írni hogy a lengyelben melyik betűt minek kell ejteni?
(lengyel - magyar)
sz = s
s= sz
o = a
a = á (zártan ejtve)
y = é (zártan ejtve)
w = v (írásban nem létezik szimpla v)
ń = ny (nem összetévesztendő a sima n-nel)
ć = valahol félúton a cs és a ty között
áthúzott L betű = ez nehéz dió, de ha ismered angolul a W kiejtését, akkor ez ugyanaz. például: what, why, where.
ą = an (közelítőleg)
ę = en (közelítőleg)
Persze ide lehetne hozni a fonetikus ABC-t meg a forvo.com-ot is, de nekem így egyszerűbbnek tűnt elmagyarázni.
Még eszembe jutott egy
rz = zs
illetve egy példa, Magyarország nevével
Magyarország: Węgry = vengré
magyar férfi: Węgier = vengjer
magyar nő: Węgierka = vengjerká
magyar emberek úgy általában: Węgrzy = vengzsé
nagyon szépen köszönöm!
Rengeteget segítettél!
Az i önmagában ugyanolyan i mint nálunk.
Szó elején is, szó végén is.
Viszont ha egy szón belül van, akkor lehet J is, de nem törvényszerű
Például:
cukor: cukier = cukjer
cukorkák: cukierki = cukjerki
gyömbér: imbir = imbir (ugyanaz)
Mivel nem vagyok nyelvtanár, ezért nem tudom, milyen szabály húzódik emögött, nem ilyen alapon tanultam meg.
Az i, ha magánhangzó előtt áll, akkor j-nek ejtendő. Ha c, n, dz vagy s után áll, akkor a mássalhangzókat ugyanúgy kell ejteni, mintha ć, ń, dź vagy ś lenne írva helyettük és az i is megmarad. Csak a helyesírás azt kívánja, hogy ilyenkor ne kerüljenek rájuk a mellékjelek.
Felmerülhet a kérdés, hogy mi a különbség a ć és a cz, illetve a többi hasonló hang közt. A cz, a ż/rz, a sz mind hátrahajlított nyelvvel ejtett hang, míg a ć/ci, ź/zi, ś/si susogós hangok, közben egy j-t ejtesz (legalábbis így a legkönnyebb elmagyarázni).
Az ą egyébként orrhangon ejtett o (kicsit nyíltabb, de nem is egészen a), az ę pedig orrhangos e. Utóbbit, főleg szavak végén beszélőtőn függően eł-ként is ejthetik.
Az i és az y közt az a különbség, hogy az i megegyezik a magyar i-vel, az y pedig helyenként rövid é-nek (ë) vagy akár ü-nek is hangozhat egy magyar számára, de valójában egyik sem. Középső nyelvállás szerinti magánhangzó, amilyen nincs a magyarban. Cz, ż és sz után az i is ugyanúgy ejtendő, mint az y.
Ugyan nem kérdezted, de gondoltam megemlítem, hogy a hangsúly az utolsó előtti szótagon van. Különösebben nem lényeges, de nem árthat tudni.
nagyon sokan hülyeségeket írnak ezért leírom én a jót
rz=zs
y=ö (nem é ez nagy baromság)
sz=s
s=sz
c'-cs
z'=zs
n'=ny
s'=s
és jegyezd meg hogy. ha ezek a betűk közül(c z s n) ha bármelyik után i betű van az mindig cs,zs,s,ny lesz mert az i betű lágyít
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!