Revansot venni, vagy revánsot venni? Melyik a helyes?
Nincs olyan, hogy helyes vagy nem helyes.
Ha tízből nyolcan "revans"-nak mondják, akkor mért kéne á-val írni?
Csak halkan mondom, hogy többen mondják revansnak, mint reváns-nak. Hogy a helyesírási szabályzatban mi van, az a mindenkori szerkesztőkön múlik. Így lehet makedón vagy macedón valami, pincsi vagy pincs, és hálistennek, ill. ennek hála, így lehet egymást lenézni, holott mindkét formát értjük.
Konkrétan a kérdéshez: mi magyarok a zárt a-val egyedül vagyunk, Európában mindenki más á-t ejt. Én revansot tanultam, úgy mondom, bár tudok franciául, megkülönböztetem, hogy melyik nyelvben beszélek éppen.
Véletlen makedónul is tanultam egy évig - ők maguk makedónt mondanak, ez nem zavarta a mosti okosakat, hogy pár éve macedónt kelljen mondani. Ilyen a szelaví. A nyelv él, változik, ha megértesz egy szót, akkor úgy van, és kész. Nyelvészként mondom.
Elkapkodtam a választ. Cseppet.
Semmi köze az egésznek az a-á-hoz, sajnos. Meg nem mondom, hogy valaki miért mondja, hogy á... ha a francia kiejtéshez közelítenénk, akkor rövansot kéne mondani, vagy hasonlót, az an a franciában orrhangot (nasal)-t ad, én személy szerint nem tudom rendesen kiejteni, de inkább a-ra hasonlít, mint nyílt nyitott á-ra. Részemről, ha magyarul mondom, revansot fogok mondani ezután is.
Vagy valaki legyen kedves megmagyarázni, honnan jön az á. Mert az nekem nem elég, hogy így van a helyesírási szabályzatban. Mévan így?
Update! Immár a revans lett a helyes :-)
A helyesírási szabályzat 12. kiadásának változásai:
Magánhangzó-változások (főként idegen szavaknál)
rövidülés: immúnis → immunis, irreverzíbilis → irreverzibilis, nüánsz, nüánsza, nüánsszal → nüansz, nüansza, nüansszal, okarína → okarina, reváns → revans, reverzíbilis → reverzibilis, rubeóla → rubeola
hosszabbodás: árboc → árbóc, bedekker → bédekker, biennále → biennálé, bura; lámpabura → búra; lámpabúra, fantaziál → fantáziál, samanizmus → sámánizmus, sarlatanizmus → sarlatánizmus, satanizmus → sátánizmus
Érdekességképpen megjegyzem, hogy a helyesírás-ellenőrzőm e pillanatban még sok "újdonságot" aláhúz pirossal, pedig a szabályzat már 2015-ben megjelent...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!