Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Hogy mondanátok a lecsót és a...

Orosz Mónika kérdése:

Hogy mondanátok a lecsót és a körözöttet oroszul?

Figyelt kérdés

2012. júl. 19. 22:04
 1/5 anonim ***** válasza:
ööö... szerintem se lecsó, se körözött (bár ez lehet, de, ha túró rudi nincs, a jó ég tudja :P) nem igazán létezik határainkon kívül, vagyis szó se nagyon van rá... :S
2012. júl. 19. 22:26
 2/5 hollófernyiges ***** válasza:

A túró rudi orosz találmány :)

Az orosz wikipédiában van Лечо cikk, úgyhogy egyszerűen fonetikusan lehet mondani. Körözött meg lehet творог со сметаной, körbeírva (bár az oroszok cukrosan eszik a tejfölös túrót).

2012. júl. 20. 08:31
 3/5 anonim ***** válasza:

én magyarul se nagyon tudom a körözöttet, de majdnem biztos, hogy nem tejfölös túró :))

az orosz-magyarban nincs rá szó, simán körbeírja és leginkább fűszeres juhtúrónak aposztrofálja:

творог из овечьего молока, приправленный пряностями

(tvórog iz ovecsjevo moloka, pripravlennij prjanosztyami)

létezik egy magyar kulturális szótár oroszoknak, az meg "паста из брынзы"-nek (paszta iz brinzi)nevezi, és aztán leírja, miből és hogyan készül, valamint hogy kenyérre kenve esszük

úgy látom, magát a kifejezést ismerik az oroszok, csak a pirospaprika hiányzik belőle, mert kicsit sápatag :))

[link]

meg egy-két recept:

[link]

[link]

egy aranyos (korozot:)

[link]

úgy látom a yandexen, több receptes oldalon is szerepel így

üdv

:)

2012. júl. 20. 09:09
 4/5 hollófernyiges ***** válasza:
100%
Mea culpa, akkor lehet hogy eltértem az ősi magyar hagyományoktól, mert én tehéntúróból csinálom a körözöttet (ha lehet így nevezni), tejföllel, hagymával, pirospaprikával és kapor/köménnyel :)
2012. júl. 20. 10:02
 5/5 anonim ***** válasza:
100%
nekünk azt mondta a tanár nyelvvizsga előtt,hogy ne próbáljuk meg lefordítani(főleg,ha jellegzetes magyar cucc),hanem mondjuk magyarul,és utána írjuk körül(pl. a kedvenc ételem a lecsó-ez paprikából,paradicsomból,stb. készül...),elvégre vannak kaják,amiket mi is eredeti nevén hívunk,pl. borscs
2012. júl. 20. 10:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!