Nektek a norvég vagy a dán nyelv tetszik jobban?
Én Dániában élek, effektív ezt hallom minden nap, norvéggal nem nagyon találkozom.
Nekem rettenetes nehéznek tűnik jelenleg, speciálisan ejtik ki a szavakat, elharapják a végét. Viszont nagyon jó a nyelviskolájuk, írástudatlanokat is képesek megtanítani dánul beszélni, írni-olvasni. Én most fogom kezdeni, remélem sikerül :)
"Nektek a norvég vagy a dán nyelv tetszik jobban?"
A norvég. De ha már skandináv nyelvek, akkor a svéd.
"Mi a fő különbség és melyiket könnyebb megtanulni?"
Írásban a bokmål nagyon hasonlít a dánra. Egy norvég számára a dán írott szöveg kb. olyan, mintha te mondjuk Jókait olvasnál. A dán-norvég szókincshasonlóság írott szövegek között 93%, ami azt jelenti, hogy kb. nyelvjárás különbség van köztük.
"a dánt sokkal nehezebb, de nem értem, miért"
A dán és norvég kiejtés erősen különbözik. A dánban több és szokatlanabb hang van, mint a norvégban. Különleges jelenség a dán kiejtésben a stød, afféle "szünet" a szavakban, amit egy külföldinek nehéz megtanulnia és felismernie. A dán kiejtés nehézségét fokozza, hogy a dánok motyognak és hadarnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!