Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Milyen svédet beszélnek északon?

Milyen svédet beszélnek északon?

Figyelt kérdés

Magyar vagyok, 10 éves korom óta tanulok svédül, 1X voltam Göteborgban. Nagymamám Överkalixban él, télen fogom meglátogatni. Milyen az ottani svéd? A baj az, hogy nem igazán szoktam vele telefonon beszélni, max 3szor egy évben, mert már elfelejtett magyarul, (nagyon töri, néha svéd szavakat mond, és sokszor rosszul ragoz) meg amúgy sem hallom tisztán a hangját a telefonban.

Milyen az ottani akcentus? 2 évre megyek ki hozzá:)

2012. máj. 18. 19:52
 1/6 anonim ***** válasza:
90%
Hát akkor szerintem kösd fel a gatyót :DDD Majd belejössz.
2012. máj. 19. 11:04
 2/6 anonim ***** válasza:
89%

Ó, de jó neked!

Szerintem nem lesz olyan vészes. Én most egy svéd népfőiskolán vagyok és az összes diák közül azok beszélnek a legérthetőbben, akik északról származnak. Az egyik srác arjeplogi és ő mondta, hogy pl. a kalixiak még az átlagnál is lassabban beszélnek, mintha mindig álmosak lennének. Bár most ahogy nézem Överkalix kicsit odébb van, de szerintem a szövegértéssel nem lesz gondod. :)

2012. máj. 19. 19:16
 3/6 A kérdező kommentje:

Köszi, hát ez biztató:) Egy ottani kisiskolában/ a szomszédos kisváros valamelyikében tanítanék vagy angol vagy németet vagy svédet:)

Kicsit félek, a stockholmiakat és malmöieket egyálatlán nem értem. Mintha más nyelv lenne:)

2012. máj. 19. 20:41
 4/6 anonim ***** válasza:
90%
Én ezzel nem értek egyet. A stockholmi dialektust szerintem könnyű megérteni. A malmöit, skåneit sokkal nehezebb. Az északiakat meg mégnehezebb. Persze attól függ, hogy te melyiket tanulod.
2012. máj. 19. 21:38
 5/6 anonim ***** válasza:
90%

Nézd/ hallgasd meg ezt.

[link]

2012. máj. 19. 21:47
 6/6 A kérdező kommentje:

Kinek mi a nehezebb...:)

Amúgy köszi.

2012. máj. 20. 18:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!