Miért mondja egy tanárom úgy, hogy "bölcsész volnék valaha?
Figyelt kérdés
Miért nem bölcsész voltam valaha?:) Nem igazán tudom értelmezni, miért így mondja. Pedig beszélek madzsar:Ddd2012. máj. 14. 23:35
2/6 anonim 

válasza:

Összevonja azt, hogy:
1. Bölcsész volnék.
2. Bölcsész voltam valaha.
Mert így akarja kifejezni mindkettőt egyszerre és így vicces, mint egy bölcsész.
3/6 anonim 

válasza:

A "valaha" eleve múlt idővel társul, szóval nem értem, a jelen idejű "volnék"-kal együtt ez mit akar jelenteni.
Így tudom elképzelni:
- Valaha bölcsész voltam.
- Valaha bölcsész lettem volna.
4/6 anonim 

válasza:

Vagy esetleg jövő időt jelent?
- Ha valaha bölcsész lennék.
De itt sem cserélhető le (szerintem) a "lennék" a "volnék"-ra.
09:25 voltam.
5/6 anonim 

válasza:

Ez a lennék/volnék érdekes dolog, mifelénk például teljesen ugyanazt jelenti a kettő, igeidőtől meg minden egyébtől függetlenül. Szerintem legfeljebb azt jelentheti ez a kifejezés, hogy "ha valaha bölcsésszé válnék", vagy a másik feltételezésem az, hogy ez valamiféle-fajta berögződés amit ő sem tart értelmesnek, csak a megszokás miatt mondja.:)
6/6 anonim 

válasza:

Értsétek már meg, hogy semmit sem jelent ez a duma, puszta modorosság. Pedagógusoknál gyakori jelenség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!