Hogy van az németül, hogy: nagytakarítás?
A német házink az, hogy a szünetünkről kéne írni levelet. A mondat:
Nálunk igazi NAGYTAKARÍTÁS volt.
Már próbáltam a google fordítót, de az csak angolul hoz ki (clean-up)... :$
ha a haben zu plusz infinitiv =müssen jelent, akkor miért nem találtam "Ich hab zu spülen" kifejezésre semmit a google-ban?
A kérdező pedig azt szerette volna lefordítani, hogy Nálunk igazi nagytakarítás volt, amit többféleképpen is el lehet persze mondani.
Az es war, vagy es gab-bal lehet kifejezni a legjobban, hogy volt a Nagytakarítás. Nem tekergetni kell a német fordítást, és a lehető legbonyolultabb módon leírni, főleg mivel az iskolában a haben zu+inf -ről nem is tanultunk. Nálunk legalábbis nem volt.
21/L
Köszönöm! Nem mindenki tudhat felső fokon németül.
Gondolom, iskolában sem tanulták ezt a formát. Akkor miért írná bele a házijába, ha nem is tudja, mit jelent.
Mi csak egyszerű mondatot írtunk, ami a fogalmazáshoz jó lett volna.
Nem tanultátok az iskolában?
Aki tanul németül, az mind ismeri pl. az "Ich habe viel zu tun." Szó szerinti fordításban: "Sok mindent kell csinálnom." Tehát sok a dolgom, sok a tennivalóm. (=müssen) Én is gimnáziumi tanár vagyok, tudom, hogy ott mit tanulnak, ill. mit kellene tanulni.
Üdövözlet: S.G.
A 9.39-nek:
Ezt írod: "Nem tekergetni kell a német fordítást, és a lehető legbonyolultabb módon leírni, főleg mivel az iskolában a haben zu+inf -ről nem is tanultunk. Nálunk legalábbis nem volt."
Kérdezd meg bárkitől, aki valamit is ért a némethez, hogy a "zu+Infinitív" szerkezetnél könnyebb nincs a németben. Nem kell ragozni, nem kell egyeztetni, nem kell az érintett igét semmilyen igeidőbe tenni. Ha ez neked a lehető legbonyolultabb szerkezet, akkor fogadd őszinte részvétemet. Hidd el, ez a legkönnyebb. Legalább vedd magadnak a fáradságot és gondold át még egyszer!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!