Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Angolban ilyenkor, hogy van a...

Angolban ilyenkor, hogy van a kiejtés?

Figyelt kérdés
Tehát amikor egy szó th-ra végződik (zöngétlen és zöngés dentális frikatíva), akkor ha többesszámot kap hogyan ejtjük? Tehát van mondjuk a faiths, truths, months, stb. akkor hogyan kell kiejteni? A th mindkét "variációját" ki tudom ejteni, de így, hogy jön utána egy sz, már nem megy. Egyszerűen túl közel képzik mindkét hangot és képtelenség így kiejteni. Vagy én csinálok rosszul valamit? Kerestem erre szabályt a neten, de nem találtam. A válaszokat előre is köszönöm.
2012. febr. 18. 14:41
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

Ki lehet ejteni rendesen, valószínű ott rontod el, hogy a két fogsor közé öltöd ki a nyelved, mikor a th hangokat ejted, és ebből a pozícióból nincs idő visszahúzni az sz/z-re. A th hangnál ne öltsd ki a nyelved, hanem a nyelv hegye a felső fogsor belső felére, vagy a felső metszőfogak éléhez érjen neki finoman. Innen már könnyen húzod vissza sz/z-re, ráadásul választásod is van:

1. olyan sz/z-re húzod vissza, amelynél nincs megemelve a nyelv hegye, így a levegő a felső fogsorra terelődik. Ez a könnyebbik.

2. olyan sz/z-re húzod vissza a nyelved hegyét, mint amilyen a magyarban is van, azaz a nyelv hegye kicsit meg van emelve, a sz/z levegője pedig a felső ínyre terelődik.

2012. okt. 30. 10:50
 12/12 anonim ***** válasza:

Az előbbi válaszom a [θs] és [ðz]-ra vonatkozott.

Az az /eɪtθs/, /hʌndrədθs/ is hasonló. Ezeknél sem szabad kiölteni a nyelved. Ezekben a szavakban a θ/ð előtti t/d hangoknál a nyelv hegye nem ér neki az ínynek, mint a magyarban, hanem a nyelv hegye a t/d-nél is a felső fogsor belső felületének ér neki, és a nyelv hegye itt marad a ki nem öltött θ/ð hangnál is, szóval kényelmesen kiejthetők ezek a hangkombinációk is.

2012. okt. 30. 10:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!