Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Magyarként könnyebb megtanulni...

Magyarként könnyebb megtanulni törökül, perzsául, ujgurul, mint németül, franciául, spanyolul?

Figyelt kérdés
2012. febr. 14. 14:09
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

"De azért gondolom abban egyetértünk, hogy azonos nyelvcsaládon belül könnyebb az egyes nyelvek tanulása. "

Nem. A szanszkrit indoeurópai nyelv, mégsem feltétlenül könnyebb egy angolnak, mint mondjuk a magyar. A litván is indoeurópai, de nem biztos, hogy könnyebb egy angolnak, mint mondjuk a szuahéli, amelyet nem tartanak különösebben nehéznek.

A nyelvcsalád kategóriája sok mindenre alkalmas, de arra pl. nem, hogy nyelvek nehézségét tanulmányozzák a segítségével.

2012. febr. 14. 17:09
 12/20 anonim ***** válasza:

A perzsa indoeurópai nyelv, nem hiszem, hogy könnyebb, mint az angol, vagy a német.

A török és az ujgur szerkezete jobban hasonlít, könnyebb is lenne, csak nehezebb itthon hozzájuk férni.

Bár nem tudom, mit mond erre a tudomány. Valóüszínűsítem, hogy azt, hogy bocs, ezt nem vizsgáltam.

2012. febr. 14. 17:25
 13/20 Gohan-san ***** válasza:
74%

A nyelvelsajátítás képességét rentgeteg kisebb és nagyobb tényező együttes hatása határozza meg. Természetesen nem elhanyagolható, hogy az ember anyanyelve és a tanulandó nyelv milyen viszonyban vannak egymással, de egyáltalán nem mérvadó. Minden egyes megtanult nyelv segíti a logikus gondolkodást, de legalább annyira tévútra is vihet. Sokkal többet számítanak a különböző agyi képességek, melyeknek csak egy fontos, de messze nem elégséges részét képezi az azonos logika mentén való nyelvi kód elsajátítása, és használata. Úgy gondolom, hogy a magyar nyelv nem áll annyira közel sem a törökhöz, sem az ujgurhoz, hogy érdemben befolyásolják a nyelvelsajátítás gyorsaságát.

További probléma a nyelv maga. A spanyol nyelv különböző jelenleg is beszélt dialektusai messze nem térnek el egymástól annyira, mint a németé. A német nyelv variabilitása pedig időben és térben is igen eltérő. Egyesek a jiddist is németnek tartják, holott a mai jiddisből garantáltan egy szót sem érthet az, aki németül beszél. (Még akkor sem, ha több dialektusban is jártas.)

A perzsa nyelv azon nyelvek közé tartozik, ahol a beszélt nyelv jelentősen eltér az írott nyelvtől. Ez azt jelenti, hogy az írott nyelv rögzített formában van jelen, a beszélt nyelv pedig az írottól egyre távolabb kerül, tehát egy nyelvtanulónak meg kell tanulnia egy írott formát (azon belül egy költészeti fennkölt stílust, illetve a hétköznapi írott formát), valamint egy beszélt változatot (ezen belül a közvetlen kommunikációs stílust, illetve a szlenget). Ezeken kívül több areális jelenség is van, nem beszélve a dari/tadzsik nyelvekről, melyeket megérteni meg lehet perzsa tudással, de önálló nyelvként tekintünk rájuk.

Egy szó mint száz: a kérdés hiába jó, véleményem szerint magyarként (is) olyan sok tényező befolyásolja, hogy könnyebb-e megtanulni törökül, perzsául, ujgurul, mint németül, franciául, spanyolul, hogy arra nem lehet egzakt választ adni.

(Törökül és ujgurul nem, perzsául, spanyolul, németül, jiddisül és franciául beszélek.)

2012. febr. 14. 21:39
 14/20 A kérdező kommentje:
Ez igen! Köszönöm a választ!
2012. febr. 14. 22:18
 15/20 anonim ***** válasza:
Nekem oktattak oroszt általános iskolában, nem tudtam a mondatszerkesztést soha megtanulni, próbáltam autodidakta módon angolt tanulni, majd iskolában németre próbáltak tanítani, a szavakat mind a három nyelven könnyen megjegyeztem, de mondatba rendezni, ragozni egyik nyelven sem tanultam meg soha. Mielőtt az elmebeli képességeim kritizálnád, matematikából mindig kitűnő voltam és versenyeket nyertem, a basic program nyelv alapjait egy hét alatt elsajátítottam, a nulla tudásszintről indulva három hetem volt felkészülni a megyei versenyre, ahol a viszonylag előkelő tizenharmadik helyet értem el, az iskola társam aki már öt hónapja készült a versenyre tizenhatodik lett. Tehát ezek alapján nem szakértőként az a véleményem, hogy a nyelvtanulás egyénre szabott, én véleményem szerint csak olyan nyelvet tudnék megtanulni amelynek a mondat szerkezete megegyezik a magyarral, tehát csak a szavakat kell kicserélni, függetlenül attól, hogy a rag elől vagy hátul van.
2012. febr. 18. 08:46
 16/20 A kérdező kommentje:
Senki nem kritizálja a képességeidet. Ki ebből jobb, ki abból. Én pl. a csapatsportokban nem vagyok jó.
2012. febr. 18. 09:56
 17/20 anonim ***** válasza:

Az hogy melyik nyelvet milyen könnyen tanulod az azon múlik hogy mit örököltél az őseidtől milyenre van beprogramozva az agyad jobban.

Például nagyon könnyen tanultam a franciát és a németet-- de a német valamiért idegesített

aztán kimentem pár hónapra Kanadába, rákényszerültem az angolra, holott egyenesen utálom!!sokat megtanultam belőle, használtam főleg értettem. Felszálltam a repülőre haza jöttem, egy hónap nem sok, egy árva szóra nem emlékszem, az utálatom még nagyobb lett undort érzek még a hallatán is akár a ruszki nyelv hallatán pedig abból annak idején kitűnő voltam, mert muszáj volt.

szóval nem csupán azon múlik mire van programozva a kobakod, hanem azon is valószínűleg, hogy milyen érzelmi színezeteket örököltél, illetve Te mit alakítasz ki egyes népek irányába.

2012. febr. 18. 20:01
 18/20 anonim ***** válasza:

Sokat én sem tudok a témában, de egy valami tény, hogy a törökök viszonylag könnyebben tanulják a magyart, ezalatt nem azt értem, hogy pillanatok alatt elsajátítják, de előbb tudnak helyesen mondatokat alkotni, akcentus is kevésbé észrevehető náluk, mint pl. egy németnél. Ez alapján visszafelé is biztos működik a dolog, biztos nem azért van ez mert egy ideig itt lebzseltek s már a vérükbe ivódott. Szóval egy török úgy gondolom kevesebb erőfeszítés árán éri el azt, hogy anyanyelvi szinten, akcentus nélkül beszélje a magyart. Pont ezért régóta érdekel engem is az általad feltett kérdés, mivel csak feltevéseim vannak a témával kapcsolatban.

Zárójelben, tapasztalataim azt mondják, hogy a magyar az egyetlen, aki mindenáron megakarja érteni azt, aki csak makogja a magyart, míg pl. egy osztrák játssza az eszét ha valaki nehezen beszéli a nyelvét, persze ha idejön s kajálni akar a Balaton partján, akkor mindjárt ért pár egymás mellé dobált szóból is. Tisztelet a kivételnek!

2012. febr. 19. 09:49
 19/20 Vox ***** válasza:
52%
Én szeretnék megtanulni törökül, mivel néprajz szakra készülők, és azon belül is az Ázsiai népek érdekelnek. A török nyelvcsalád az egyik legkiterjedtebb a térségben Törökországtól, Mongóliáig, Oroszországtól a Kaukázusig beszélik. Szerintem valamelyest könnyebb egy alap szókincs megszerzése, mivel a magyar nyelvben is rengeteg török eredetű szó van. A nyelvcsalád egyes ágai csak minimális különbségeket mutatnak, azaz ha valaki tudja a "szabvány" törököt, akkor egész közép Ázsiában meg tudja értetni magát, mivel a helyi nyelvjárások elsajátítása onnantól már gyerekjáték.
2012. febr. 20. 15:28
 20/20 Baharlale válasza:
Kiváló perzsa nyelvtudással, kedvezményes áron perzsa tanítást vállalok nyáron Győrben, ősztől pedig Győrben és Budapesten.
2012. júl. 6. 14:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!