Mennyire nehéz (nyelvtanilag) a filippino (tagalog) nyelv?
Én eddig felületes ismereteim alapján úgy tudom hogy könnyű, mivel pl a szórend teljesen szabad.
Vagy mennyire szabad a szórend?
Mennyire könnyű vagy nehéz nyelvtanilag?
"könnyű, mivel pl a szórend teljesen szabad"
Ha szabad lenne a szórend, az lenne csak szép (minél "szabad"-abb egy nyelvben a szórend, annál nehezebb megtanulni használni), de szerencsére a tagalogban viszonylag kötött a szórend.
Amúgy meg leszámítva, hogy semmilyen európai nyelv működéséhez nem hasonlít, első ránézésre nem tűnik bonyolultnak, ha van türelmed újfajta nyelvtani fogalmakat és mechanizmusokat megtanulni és megérteni.
Szia!
Régi a kérdés, de nem baj! Én félig filippínó vagyok és beszélem is a nyelvet, bár nem folyékonyan...
Tulajdonképpen ige-alany-tárgy a szórend, pl.: Gumagana ako sa pabrika ng aking ama. / Apám gyárában dolgozom., de: Ako ay / Ako'y gumagana sa pabrika ng aking ama.
Az utóbbi esetben alany-állítmány-tárgy mondatot kapunk az "ay" szavacska segítségével, amely egyébként még sok mindenre jó.
Nyelvtanilag nem nehéz a tagalog, nincs szám-személy egyeztetés, esetrag, főnévragozás, helyette sok a szuffixum, prefixum, sőt belragok is előfordulnak a nyelvben.
Pl:
főzni - magluto (mag- előtag igeképző, "luto" a főzés fogalma)
sumulat - írni (sulat-írás, levél, -um- belraggal)
aral (tanulás) -> paaralan (iskola)
harap - kumagat
haraptam - kumagat ako
harapok - kumakagat ako
harapni fogok - kakagat ako
beszél - magsalita
beszéltek - nagsalita siya
beszélnek - nagsasalita siya
beszélni fognak - magsasalita siya
A "mi" személyes névmás lehet inkludív (tayo), illetve excludív (kami) is. (Ang tayo'y dito. = Itt vagyunk (mindnyájan). ; Ang kami ay may ang mga puso mo. = Nálunk vannak a kutyáid [MI mondjuk neked, tehát te nem vagy köztünk.]
Ha érdekel, írj!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!