"Vámonos al viaje para buscar los sonidos mágicos. De Ecuador! " De mi az a "vámonos"? Nem vamos?
"Vámonos al viaje" = induljunk útnak (Ecuador verázsos hangjainak felfedezésére)
A "vámonos" az "irse"-visszaható ige többes szám első személyú, felszólító módú alakja ("induljunk", "menjünk")
Igen: a hosszú személyes névmásokat mindig végig mondják. Ezek összetett szavak: nos+otros; vos+otros
Ha kielemzed őket, látod, hogy a "mi", ill. a "ti" és a "mások"-jelentésű "otros" összevonásával keletkeztek. Fokozottan hangsúlyos csoport-megkülönböztetések: "mi, akik MÁSOK vagyunk egyéb emberekhez képest"; "ti, akik MÁSOK vagytok...". Teljesen logikusak: az emberek mindig is markánsan elválasztották az ÉN-t a TE-től, stb., A "mi" és a "ti" már csoportot képez, amelyet a spanyol nyelvi gondolkodás fontosnak tartott pontosan körülhatárolni.
Hát ez nagyon szép válasz volt.... gratula :D
Én csak szimplán annyit írtam volna, hogy a vamos+nos összevonása ("menjük magunkat" - visszaható alak).
De most tanultam valamit, köszi!
(In)F
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!