Le tudom tenni igy a felsőfokú francia nyelvvizsgát?
01:15
A nyelvvizsgád annyit is ér. Csak mondom. :-)
Én angolból tettem le felsőfokút középiskolás koromban úgy, hogy sohasem voltam nyelvterületen vagy ilyesmi.
Persze tudom, a francia nehezebb, de nekem őszintén szólva az a tapasztalatom, hogy a felőfokú nem túl nehéz. Nekem a középfokú okozott nehézséget, mert ott rengeteget kellett tudni a hétköznapi semmirőlcsevegésben használt panelekről, amiket nehéz volt megtanulnom, mert irtó unalmasak. A felsőfokún viszont azt várják el, hogy intelligensen beszélj egy bonyolult témáról, vagy vitatkozz, beszélgess a vizsgáztatókkal. Az utóbbi meglehetősen könnyű, ha előtte gyakran használtad a nyelvet és sokat olvastál (tehát ott már nem a konyhanyelv kell, hanem az irodalmi). Az írásbeli vizsgán pedig a stílusra mennek rá, meg arra, hogy a mindenféle ízes fordulatokat (mint "Elfogta a sárga irigység" vagy "Odakerült a húsosfazék mellé") mennyire ismered. Ezeket könyvből és újságból simán megtanulod, ha szeretsz olvasni. A francia irodalom jó, érdemes olvasni.
A hallás utáni szövegértésben és a gyors reagálásban pedig nagyon segíteni fog egy év kinti beszédgyakorlat. De sokat kell olvasni is. Szerintem a középfokúhoz elég odakint megtanulni a konyhanyelvet. A felsőfokúhoz már újságot és könyveket kell olvasni, rádiót hallgatni stb.
A felsőfokú nyelvvizsgához kb. 10 ezres szókincset érdemes összeszedni.
(Megjegyzem, hogy 9 éve tettem le a felsőfokút angolból, és azóta is minden nap tanulok valamit. Három évvel a nyelvvizsgám után egy 18. századi angol regényt még nem bírtam olvasni. Ma már folyékonyan mennek a 18. századi regények, de pl. Shakespeare ma is kínszenvedés. Átlagos képességű halandók sohasem tudnak anyanyelvi szintre feljutni egy idegen nyelvből. És a francia 2x olyan nehéz, mint az angol.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!