Hogyan kellene magyarul kiejteni a sci-fi szót?
Ha ragaszkodunk az angolhoz, akkor száj-fáj, vagy száj-fi(?) De ez nem túl gyakori a magyar beszédben.
További magyar változatok: szkifi, szcifi, szifi.
Melyik illeszkedik legjobban a magyar nyelvbe?
Szkifi.
De egyebkent ne abbol indulj ki, h az eredeti szo a szajensz lenne.
Még véletlenül sem szKájfáj! Angolul szájfáj, de kifejezetten rövid(!) és nem annyira nyílt az "á", mint a magyarban. A második á pedig inkább ö-be hajlik (én így szoktam hallani).
Szóval nem száááj-fáááj! Így egyrészt nem ejtik, lehet elsőre meg sem értik, másrészt - bár ez a helyes (megszokott) kiejtés szempontjából a legkisebb mértékben sem lehet szempont(!) -, feleslegesen idétlenül hangzik a magyar fülnek.
Mondjuk én nem a kérdésre válaszoltam, hanem azt írtam le, hogyan ejtik angolul. Magyarul a szkifi, szifi a megszokott. Nekünk az a kényelmes, úgyhogy nincs értelme annak, hogy "hogyan kellene".
Szerintem úgy jó kiejteni a szavakat, ahogyan a leginkább elfogadott, még akkor is ha az az eredeti nyelvnek nem felel meg, illetve nem túl logikus. Nekem legalábbis elég a tudat, tudom hogyan ejtik eredetileg, de alkalmazkodom a többséghez, illetve nekem is így kényelmesebb.
Ebből különben a franciák sem csinálnak ügyet, ugyanúgy, úgy ejtenek mindent, ahogyan éppen nekik kényelmes, rádióban már nem egyszer hallottam.
Képzeljük el milyen furán nézne ki, milyen felesleges és erőltetett lenne, ha pl. a Mars csokit úgy kérnénk a boltban, hogy "ma(r)sz"...
utolsó
félreértetted, de mindegy
Szerintem a "szifi" volna a legjobb.
Azt még értem hogy nem mondják száj-fáj-nak, mert az viccesen hangzik és félreérthető. Viszont azt logikátlannak tartom hogy egyesek szkifi-nek ejtik. Mivel az angolban a C-t I előtt soha nem ejtik K-nak. A magyarban pedig a C-t (a CS-t kivéve) mindig C-nek ejtik. És K-val egyébként sem könnyebben kiejthető mint a szifi vagy szcifi változat. Úgyhogy nem tudom hogy ez a K honnan jött.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!