Ok mindennap iskolaba mennek vagy Ok iskolaba mennek mindennap?
Koszonom a valaszokat.
Amit az elso mondott akkor nem helyes?
A mi nyelvünkben általában azt a szót tesszük előbbre, amit ki akarunk hangsúlyozni.
Nézd csak: Fürödni akarok a Balatonban. / A Balatonban akarok fürödni.
Az elsőnél azt mondod, hogy fürödni akarsz (és ha már úgyis a Balatonnál vagy, akkor miért ne a tóban?) A másodiknál meg azt fejezed ki, hogy te a Balatonban akarsz fürödni, még akkor is ha most éppen a Fekete-tenger partján vagy, mert a Balaton vizére vágysz.
Érzed a különbséget a kettő között?
Nagyon jol erzem a kulonbseget a ketto kozott.
De az a kerdes amit en feltettem elegge mas. Az elozo kerdesemben meg arra voltam kivancsi hogy akkor az ELSO VALASZOLO valasza nem helyes?
Na epp igy gondoltam en is, hogy az elso valaszolo forditva irta.
Tehat:
Ok mindennap iskolaba mennek. -- kihangsulyozzuk hogy mindennap iskolaba mennek, nem csak egy-ket nap.
Ok iskolaba mennek mindennap. -- nincs kihangsulyozva hogy mindennap iskolaba mennek, csak hogy egyszeruen mennek mindennap.
En igy ertem ezt a ket peldat.
Ezt a masodikat "Ok iskolaba mennek mindennap.", csak akkor hasznalhatjuk, ha ki akarjuk hangsulyozni hogy iskolaba mennek mindennap es nem mashova?
Ja, és igen, ezt az utóbbit akkor használjuk, amikor azt hangsúlyozzuk ki, hogy iskolába mennek, nem pedig máshova.
De most már áruld el, kedves kérdező, miért boncolgatjuk így édes, ékes anyanyelvünket? Dolgozathoz kell? Vagy - látom, nincs ékezet a gépeden - határon túli magyar vagy? Vagy nem vagy magyar, hanem magyarul tanulsz?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!