Mi kell a felsőfokú angol nyelvvizsgához?
Mármint
-ismerem az összes igeidőt
-ha bekapcsolom a CNN-t mindent megértek
-órákig tudnék beszélni bármiről
De ezt mindenki tudja, aki középfokút tesz le, és ez zavart meg:D És mert mindenki mondja, hogy az általános iskolában nem lehet megtanulni egy nyelvet. Én meg kiegészítésképpen annyit tettem meg, hogy több évig naponta 80 perc angol szöveget hallgattam, és a CNN-re aludtam el, és néha eljártam beszélgetni egy angol nővel, de ennyi, szóval nem tudom:D Tehát középfokú szint, de középfokú nyelvvizsgát köszönöm szépen, de nem kérek, szóóóval, mi kell a felsőfokúhoz?
SZÓKINCS
Felsőfokú tényleg szinte csak erről szól, szókincs, illetve bonyolult (hivatalos vagy irodalmi, inkább a hivatalost kéri számom, vagy sajtóit). mondatszerkesztés.
Csak egy pár szó, ami az én felsőfokomun előfordult: arid, at the end of their tethers, insipid. (Sok esetben szerencsejáték, hogy most épp ezt a szót ismered vagy nem...)
A legjobban tudományos szövegek és angol regények olvasásával tudsz felkészülni szerintem.
tudományos szövegek + rengetegféle felsőfokú feladatlap(multiple choice+reading comprehension,writing[abból is rengetegféle hivatalos levél,kérvény,szerződés,röplap,szórólap...szóval minden lehet fogalmazásba és fordításban]
Szóbelin tudnod kell beszélni bármiről az eutanáziától a halálbüntetésen át a paraszolvenciáig bezárólag mindenről.(középfokún normális esetben ilyen nagyon komoly téma nem lehet,de azért ott is előfordul,hogy eldobják az agyukat a vizsgáztatók)
A magnó meg lutri,akármi lehet - szó szerint akármi.
Ahogy előttem is mondták, a szókincs a lényeg felsőfokon. Írásbelin még "megoldható" egy nagyon jó egynyelvű szótárral, szóbelin pedig ugyebár az aranyszabály: beszélj, beszélj, beszélj, sose állj meg. Ha eleget hallottak, úgyis megköszönik és leállítanak, addig viszont minél változatosabban, szinonim szavakat használni, minél kevesebb szleng, jó kiejtés, valamint az "errrrr...", "you know..." és hasonló "töltelékek" minimális használata. A lényeg szóbelin az, hogy folyékonyan, akadozás nélkül beszélj, ne "fordítgasd" magadban a mondatokat, mielőtt kimondanád.
A magnó... hajajj... a magnó lehet szuperkönnyű vagy szupergáz. Előbbi esetben egy tökéletes "queen's english"t beszélő felolvasót kapsz, utóbbiban egy részeg írt, akinek egy foga van és az is fáj... :D sajnos ez csak a szerencsén múlik, de sokszor ki lehet következtetni a válaszokat, ráadásul vagy százszor meghallgatjátok, előbb-utóbb le fog esni :)
Írásbeli: vannak könnyű és vannak szívatós feladatok, utóbbi csoportba tartozott (legalábbis nekem) az a típus, amikor "saját kútfőből" be kell írni egy-egy szót a szövegkörnyezethez illően. Itt gond abból lehet (illetve nálam volt is), ha a beírt szó ugyan rendben van szövegkörnyezet szempontjából, nem szleng, tehát az ég egy adta világon SEMMI gond nincs vele, csak épp nem szerepel a javkulcsban. Ebben az esetben sajna pontvesztés a vége.
Alapvetően a neten is megtalálható feladatsorokkal fel lehet készülni az írásbelire, különböző akcentussal beszélő emberek hallgatása segít a magnónál, szóbelin pedig az Isten sem segíthet, ha nem elég a szókincsed...
Rettegni nem kell, de felkészülni érdemes. :)
Tessa
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!