Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Helyesírási teszt - te hány...

Helyesírási teszt - te hány pontot érsz el a százból?

Figyelt kérdés
[link]
2011. szept. 11. 22:36
1 2 3 4
 21/33 anonim ***** válasza:

Az Ön pontszáma: 38

Hát ez tripla egyes helyesírással már jó. ;)

2011. szept. 15. 08:28
 22/33 anonim ***** válasza:

Nekem jó a helyesírásom, mindig ötös voltam nyelvtanból, erre 62 pont. Pff... Én is vitatkoznék! :P

De ez szégyen... elsüllyedek mindjárt. :/

2011. szept. 15. 15:59
 23/33 anonim válasza:
72%
Nekem 76 de felejtsük el... Az a "helyesírási" teszt, amelyik a "nyitva tartás" alakot adja meg helyes válasznak (márpedig a NYITVATARTÁS még mindig egy szó, érdekes hogy csak körülbelül fél év óta van mindenkinek különírhatnékja, nem csak ebben az esetben - értem itt "kávé automata", "irodaom tanár", "állat eledel" és egyéb példák százait, amelyeket egy éve még mindenki normálisan írt le), teljesen hiteltelen. Nem is nagyon néztem tovább.
2011. szept. 15. 19:22
 24/33 anonim ***** válasza:
38%

Egyetértek az utolsóval. 77 pontom lett, de kizártnak tartom, hogy a "harmincéves" helyes, hogy a "Több, mint 10 ember jött el"-mondatba nem kell a "több" után vessző, hogy a nyitvatartás nem egybeírandó, hogy a "Dickensszel"-alak helyes, hogy a "himnusszerű" helyes és így tovább.

Az utolsónak üzenem: ezt én is észrevettem, és egy másik tendencia, amitől én a falramászok, amikor egy összetett, alárendelő, kijelentő mondat végére kérdőjelet tesznek, hiába kijelentő a mondat. Példa:

Józsi megkérdezte, hogy mennyi lett az eredmény.

És nem

Józsi megkérdezte, hogy mennyi lett az eredmény?

Utálom, amikor az utóbbit írják le, ilyenkor a főmondathoz kéne igazítani, de a sok barom nem érti ezt meg. És az újságoktól kezdve a könyveken át mindenki rosszul írja manapság.

2011. szept. 15. 19:28
 25/33 anonim ***** válasza:
Megkérdezte Józsi, hogy mennyi lett az eredmény?
2011. szept. 15. 22:51
 26/33 A kérdező kommentje:

Kedves kételkedők!

Ha úgy gondoljátok, hogy néhány helyen téved a teszt megoldókulcsa, nyugodtan leellenőrizhetitek magatoknak az egyes szavak helyesírását az online helyesírási szótárban:

[link]

@ Frostguard

A "nyitva tartás" két szó. Nézz utána egy helyesírási szótárban, vagy írd be a Google-be először egybe, majd külön (idézőjelekkel, természetesen), és láss csodát! Több mint háromszor annyi találatot ad a különírt alakra. Nem tudom, miért mosod össze a "nyitva tartás"-t a valóban helytelenül írt szavakkal ("kávé automata", "állat eledel"), attól azt még ugyanúgy két szóba kell írni. Szóval nyugodtan nézheted tovább. ;)

@ ma 19:28

"de kizártnak tartom, hogy a »harmincéves« helyes"

Pedig helyes. Akkor írjuk egybe az "éves" szót a mennyiségjelzővel, ha az a mennyiségjelző egy egytől kilencig terjedő szám (egyéves, kétéves, hároméves ... kilencéves. [DE: másfél éves]), ezen felül pedig akkor írandó egybe, ha a mennyiségjelző kétjegyű kerek szám, tehát: tízéves, húszéves, harmincéves ... kilencvenéves. (Az "ezer" esetében is egy szó.) Tehát különírjuk például ezeket: tizenegy éves, huszonöt éves, harminckét éves, hatvannyolc éves stb.

Az általad megkérdőjelezett "harmincéves"-t tehát egybeírjuk, mivel kétjegyű és kerek szám. Egyébként nemcsak az "éves"-el van így, hanem rengeteg más szóval is: hetes, hónapos, méteres, literes, soros, oldalas stb. De erre biztosan találsz pontosabb nyelvtani leírást is, én csak a saját szavaimmal fogalmaztam meg.

"»Több, mint 10 ember jött el«-mondatba nem kell a »több« után vessző"

Ebben az esetben tényleg nem kell vessző. Ajánlom figyelmedbe a "Wikipédia:Helyesírás/Gyakori elírások listáját", ahol a "Vessző használata a mondaton belül" bekezdésben világosan elmagyarázza, hogy hogy is van ez. Itt van egy link hozzá:

[link]

A "Több mint 10 ember jött el" mondatnál tehát a "több" után nem teszünk vesszőt, mert:

"Akkor és csak akkor van vessző a »több« szó után, ha összehasonlításról van szó! [...] ha a »több« szó helyettesíthető lenne a »körülbelül / nagyjából« szavakkal, nem szabad vesszőt tenni."

Tehát ebben is a megoldókulcsnak van igaza.

A "Dickensszel" és a "himnusszerű" szavak is így vannak helyesen írva. Nézd csak meg a helyesírási szótárat! ... Vagy gondolkodj éSSZerűen! :)

2011. szept. 16. 01:27
 27/33 anonim ***** válasza:

69... pff

Ahhoz képest, hogy tavay helyesírás versenyt nyertem...

2011. szept. 18. 16:41
 28/33 anonim ***** válasza:
Azt írja, hogy ha kevesebb mint x pont, akkor szükségem van rájuk. Kikre is pontosan? Nem találtam elérhetőséget...
2011. szept. 18. 22:42
 29/33 A kérdező kommentje:

Bocsánat, egy dologban tévedtem az előző kommentemben.

Idézem magamat:

"Egyébként nemcsak az »éves«-el van így, hanem rengeteg más szóval is: hetes, hónapos, méteres, literes, soros, oldalas stb."

A "hónapos"-ra nem vonatkozik ez a szabály, ott különírjuk, tehát: egy hónapos, két hónapos, három hónapos...

De a többire, amit felsoroltam, érvényes.

2011. szept. 18. 23:27
 30/33 joe90210 válasza:
57 pont...az rossz?
2011. okt. 3. 11:56
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!