Hogyan kérjek Olaszországban olaszul mondjuk pizzát?
Sajnos sosem volt lehetőségem olaszul tanulni :( Németül kértem tavaly, de olaszul szeretném most.( Utálom a németet,nem is nagyon értik, angolul nem tudok és szeretnék olaszul tanulni)
Ilyenre gondolok :
Jó napot. Nem beszélek jól olaszul.
Én szeretnék kérni egy xy pizzát/tésztát/fagyit és innék egy ...
A barátom pedig egy .. kér, és ...-t inna.
Hol a Wc?
Köszönjük, fizetnénk. Viszontlátásra
Szóval ilyen alapmondatokat szeretnék tudni és azt, hogy milyen válaszokat adhat, olaszul - magyarul, és kiejtést is szívesen fogadnék.
Segítsetek :(
Buon giorno- Jó napot!
Buona notte- Jó éjszakát!
Buona mattina- Jó reggelt!
Dove si trova...- Hol található a ...?
Vorrei una pizza- Szeretnék egy pizzát.
Vorrei un/una... Szeretnék valamit
Grazie-Köszönöm
Vorrei pagare- szeretnék fizetni
Jó napot. - Buon giorno! (buon dzsorno)
Nem beszélek jól olaszul. - Non parlo tanto bene italiano. (non pàrlo bènè tànto itàljàno)
Én szeretnék kérni egy xy pizzát/tésztát/fagyit és innék egy ... Io prendo una pizza, una pasta, un gelato, e per bere voglio una coca, fanta, aqcua minerale (szensavmentes asvanyviz), aqcua gassata (szensavas). (jo prèndo ùnà picà, ùnà pàsztà, un dzsèlàto, pèr bèrè voljo ùnà kokà, fàntà, àkvà minèràlè, àkvà gàzzàtà.
A barátom pedig egy .. kér, és ...-t inna. Mio amico prende una/uno/un ...,e per bere prende una/uno/un...(Mio àmiko prèndè ùnà/ùnò/un..., è pèr bèrè prèndè ùnà/ùnò/un...
Hol a Wc? Dove trovo il bagno? (Dòvè tròvò il bànyo?
Köszönjük, fizetnénk. Grazie, vogliamo pagare, (gràciè voljàmo pàgàrè)vagy egyszeruen "paghiamo" (pàgiàmo)Viszontlátásra - Arrivederci (àrrivèdèrcsi)
meg egy ket szokapcsolat, ami jol johet:
Mennyibe kerul? - Cosa costa? (kozà kosztà?)v
Mennyibe kerul ez a triko, ez a fagyi, ez az ebed, ez a szoba? - Cosa viene questa maglia, questo gelato, questo pranzo, questa stanza? (kozà vijènè kvèsztà màljà, kvèszto dzsèlàto, kvèszto prànco, kvèsztà sztàncà?)
Merre van a Szent Mark ter, Szent Peter ter? Dovè trovo la piazza, San Marco, San Pietro...(Dòvè tròvò là piàccà Szàn Màrko, Szàn Piètro?)
Hirtelen nem jut eszembe tobb :DD
Ha kell meg segitseg szivesen segitek.
Gondoltam elmesélem nagy vonalakban a tapasztalataimat:
Hazaértünk ma...sírással kezdődött a hazaút :( annyira nem akartam hazajönni :( A pincér örült annak, hogy próbáltam olaszul kérni, nah a hangsúly nem mindig volt az igazi, de próbálkoztam, és a lényeg h jól állt hozzá. Még a fagyis is mosolygott amikor látta rajtam h ajjajj nem nagyon beszélem, de készültem és mondtam:D Kaptunk +1 fagyit:) Lehet h azért mert ennyire szörnyű volt? XD Biztos azt gondolta h ne fárasszam, csak menjünk már xD Hehe jó volt kint, és visszavágyom :(
Mégegyszer köszönöm a segítségeket!
Az első vagyok.
Igen, amikor először voltam kint, alig beszéltem pár szót és a hangsúly sem volt a helyén, de velem is rendesek voltak és nem nevettek ki, hanem mosolyogtak, biztos szimpi lehettem nekikXD
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!