Melyik spanyolországi nyelvjárás ejti az 'sz' hangot 's'-nek?
Draught, félreértetted a kérdést. Arra vagyok kíváncsi hol ejtenek az 'sz' helyett 's'-t, tehát pl a los padres-t nem losz padresznek, hanem loS padreSnek ejtik:)
Egyébként Kolumbiában nagyon szépen kiejtik az összes 'sz'-t, az ottani spanyol valami csodálatos és érthető:)
"'s'-t mindenhol sz-nek mondják, kivéve Argentína, de ott se pösze 's', inkább zs."
Az s-t gyakran s-nek ejtik Spanyolo. bizonyos részein.
Argentínában pedig inkább lenyelik vagy h-nak ejtik, nem zs-nek. Zs-nek inkább a y-t és ll-t ejtik.
09:12
Kolumbiában és Mexikóban beszélnek a leginkább "magyar akcentussal" spanyolul.
Nem tudom, akkor ezek szerint Kolumbiában is vannak különböző nyelvjárások. Barátnőmék onnan költöztek ide, megtanított spanyolul és mostanában szinte csak úgy beszélgetünk... Előzőleg kicsit rosszul fogalmaztam, az sz-t szó végén és mássalhangzó előtt nem ejtik a kolumbiaiak (legalábbis ő), és a d is legtöbbször elmarad. Az r-t viszont nagyon kiemeli, és j meg zs betűzik.
Érthetőbben: pl. mikor összevesznek a hugával és megkérdezem, miért, ez rá a válasz : que ella es una malacostumbrada (mert el van kényeztetve), és így ejti: kézsa euna malakotumbRa'a. Nem vagyok jó fonetikában, és persze nem is mindig ezt mondja, de látható, hogy s elmaradt, ll=zs, d pedig kiesett, ott van egy szünet.
A j-betűzés az meg olyasmi, hogy pl: mi hermano (testvérem) az kiejtve kb, miérmáno, de ő azt mondja, hogy mijérmáno.
Kérdésre visszatérve: megfigyeltem, hogy ahol ejtjük az sz-t (pl. saber szóban), ott egy sz-sz-zs keveréket ejtünk, leginkább ilyen rövid fütyüléshez hasonlít, amit úgy tudsz kiadni, ha a nyelvedet felrakod a szájpadlásodra, és mondasz egy sz-t. Ez mindkettőnkre igaz, és amikor koliban beszélgettem spanyolokkal, ők is így ejtették. Szóval szerintem sokan ejtik így.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!