Mit jelent: "konvergens agyú"?
Találtam az interneten egy jó magyarázatot a "konvergens"-re, és az ellentétére a "divergensre".
Talán erre gondoltál:
Íme: Konvergens gondolkodás – összetartó szűkítő gondolkodás, beállítódás az egyetlen megoldás irányába. Jellemzői:
- logikus következtetés képessége
- absztraktikus képesség
- szabályok felismerésének képessége
Divergens gondolkodás – széttartó, elágazó gondolkodás, amely számos lehetőséget megvizsgál, számba vesz, mérlegel. A divergens feladatnak több megoldása lehet. Jellemzői:
- gondolkodás könnyedsége, folyékonysága
- minél több ötlet felvetésének képessége
- új szempontok figyelembe vételére való képesség
- eredetiség
- problémaérzékenység
Abban az esetben, ha egy személy képtelen eltekinteni egy tárgy használati funkciójától, akkor funkcionális rögzülésről beszélünk – konvergens gondolkodásra vall. Pl. azt mondja, hogy a kalapács csak szegek beverésére szolgál, de nem tudja elképzelni azt, hogy ingaként és súlyként használják egy faliórához.
Hát ez csúcs:)))
Ilyen alapos válaszra nem számítottam, köszönöm szépen.
Szoktam cédulákra felírni szavakat, kifejezéseket, esetleg mondásokat, azért, hogy alkalom adtán megkeressem a választ a jelentésükre. Most került elő egy ilyen cédula.
Akkor tulajdon képen nem az agyra, mint testünk részére vonatkozik, hanem a gondolkodásmódra.
Szerintem a kettőt nem kellene egymástól elválasztani, a kettő összefügg.
De örülök, hogy meg vagy elégedve a "megtalált" válasszal. Ez nem az én érdemem, de ismered a mondást "vak tyúk is talál szemet"?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!